Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Odsouzený exnáměstek Malíř začne Hradci splácet 23 milionu korun

Odsouzený bývalý náměstek hradeckého primátora Josef Malíř (VPM) by měl městu začít splácet soudem určených 23 milionů korun. Vyplývá to z návrhu dohody o splátkách dluhu mezi Malířem a městem, kterou včera schválili zastupitelé. Malíř, který byl náměstkem pro rozvoj v letech 2002 až 2010, byl loni v srpnu pravomocně odsouzen k podmíněnému trestu za nevýhodný nákup parkovacího domu pro město. Podle soudu způsobil škodu 33 milionů korun.

Z návrhu dohody vyplývá, že by Malíř měl městu nejprve zaplatit první splátku 180.000 korun. Pak by měl do 30. června 2026 splácet měsíčně 15.000 korun. Celkem by tak měl uhradit přibližně 1,3 milionu korun. Současně do poloviny roku 2026 bude Malíř splácet hypotéku na svůj byt v Hradci Králové. Po doplacení hypotéky by měl Malíř převést byt bezúplatně městu, a to do konce srpna 2026.

Následně by měl městu navrhnout další postup splácení dluhu. "Rozsudek je pravomocný, zůstává exekučním titulem a bude vykonatelný i v roce 2026. V tom městu nehrozí žádná ztráta," řekla tajemnice magistrátu Markéta Bartušová. Malíř dnes na zastupitelstvu nevystoupil.

Samotnému zahájení úhrady dluhu bude podle tajemnice předcházet to, že Malíř poskytne součinnost se sepsáním exekutorského zápisu o osvědčení stavu svého majetku. "Dlužník s tímto řešením souhlasí," řekla tajemnice. Osvědčení by podle ní mohlo být hotové přibližně do dvou měsíců. Malíř také podle dohody bude muset městu oznámit nabytí jakéhokoliv majetku vyšší hodnoty a bude ho muset použít k úhradě dluhu.

Opoziční zastupitel Lubomír Štěpán (KSČM) vyslovil v diskusi pochybnost nad tím, jak bude Malíř v budoucnu schopen dluh splácet. "Zhruba za pět let půjde do důchodu a už nebude mít šedesátitisícový plat. Co bude po roce 2026, je otázkou, protože ze starobního důchodu asi nebude schopen splácet 15.000," řekl Štěpán.

Obžaloba Malíře vinila z toho, že jako předkladatel vědomě podával nepravdivé a zkreslené informace ostatním členům rady města se záměrem, aby si Hradec parkovací dům v areálu bývalé mlékárny u hlavního vlakového nádraží koupil. Město za stavbu, kterou budovala soukromá firma, zaplatilo 75 milionů korun, podle revizního znaleckého posudku ale byla obvyklá cena nemovitosti 41,6 milionu.

Malíř u soudních jednání uvedl, že neměl v úmyslu uvést někoho v omyl nebo způsobit městu škodu. Nikdy také podle svých slov vědomě neuváděl nepravdivé informace. VInu Malíř vždy odmítal.

Malíř po loňském pravomocném rozhodnutí pražského vrchního soudu odešel s tříletou podmínkou s odkladem na čtyři roky a povinností uhradit městu 23 milionů. Soud Malířovi také uložil peněžitý trest 300.000 korun a zákaz činnosti ve funkcích spojených s realizací staveb z veřejných prostředků na pět let.

Autoři | Foto Hradecká Drbna

Štítky ČR, správa, soud, Malíř, Hradec Králové, FOTO, Lubomír Štěpán, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odsouzený exnáměstek Malíř začne Hradci splácet 23 milionu korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.