Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

V Hradci Králové 5. června otevřou parkovací dům pro 284 aut

V centru Hradce Králové začne veřejnosti ve středu 5. června ráno sloužit parkovací dům Jana Gayera pro 284 automobilů. První tři dny provozu budou bezplatné, aby měli motoristé příležitost si parkovací dům vyzkoušet. Investorem stavby za 135 milionů korun je soukromá společnost ISP Hradec Králové, která v krajském městě provozuje parkovací systém. ČTK to dnes řekl člen představenstva ISP Hradec Králové Jiří Holubec.

Garáže mají pomoci řešit problém s nedostatkem parkovacích míst v historickém centru stotisícového města. Garáže vznikly od jara loňského roku v areálu Gayerových kasáren. Vjezd i výjezd z garáží bude na kruhový objezd v Šimkově ulici. Garáže budou pro čtyři parkovací místa nabízet dvě stanice pro dobití elektromobilů, v podlaží u vjezdu budou moci parkovat i vozidla na plyn.

Při krátkodobém parkování budou řidiči za první dvě hodiny platit po deseti korunách, za další započaté hodiny se budou platit dvě koruny. Za stání od 18:00 do 06:00 se bude platit jednorázový poplatek 20 korun. Lidé s bydlištěm v okolí garáží si budou moci koupit celoroční parkování za 3000 korun. Abonenty, tedy lidi a firmy, kteří v zóně podnikají nebo mají nemovitost, vyjde roční parkovací karta na 9000 korun.

Firma ISP Hradec Králové patří stavební firmě BAK a v Hradci Králové provozuje parkovací systém od ledna 2007 na základě třicetileté koncesní smlouvy udělené hradeckou radnicí. ISP má za peníze vybrané z parkování postavit v Hradci nejméně 1000 parkovacích míst. Polovinu závazku splnila v roce 2009, když nákladem 121 milionů korun otevřela garáže Katschnerka s 500 místy.

Ceny parkovného určuje město, které do systému parkování a stavby parkovacích domů žádné své peníze nevkládá. Ceny město určilo i v domě Jana Gayera. Celkem firma v takzvané zóně ISP, která zabírá centrum a širší střed města, vybírá ze 7200 parkovacích míst. V roce 2017 měla ISP Hradec Králové tržby 47 milionů korun a zisk 16,3 milionu korun. Hodina parkování v Hradci stojí podle lokality od deseti do 30 korun.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky ČR, automobilová, stavby, parkování, Hradec Králové, ISP Hradec Králové, a.s., Jan Gayer, Jiří Holubec, garáž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové 5. června otevřou parkovací dům pro 284 aut  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.