Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Expedice Monoxylon má za sebou jednu šestinu trasy na Krétu

Mezinárodní archeologická expedice Monoxylon III je v jedné šestině námořní trasy z řecké pevniny na ostrov Kréta. V dlabaném člunu se plaví mezi řeckými ostrovy, cílem experimentálních archeologů je přispět k poznání o šíření raných zemědělských kultur ve Středomoří. O průběhu plavby informovali dnes ČTK účastníci expedice. Plavba z řecké pevniny na ostrov Kréta začala 25. května a měla by trvat do 11. června.

Expedice přeplula na ostrov Kea a dnes byla na ostrovu Kythnos v souostroví Kyklady. "Dnes jsme přepluli jen na jižní cíp ostrova Kythnos. Má být silný vítr. Strategie bude v tom, buď se trefit do vhodného větru nebo využít bezvětří či slabý vítr. To je vize, jak se dostat na ostrov Melos," uvedl dnes odpoledne v SMS zprávě královéhradecký archeolog a organizátor expedice Radomír Tichý.

Expedice má za sebou asi 60 kilometrů po moři v devítimetrovém plavidle vydlabaném z jednoho kusu dubového kmene. Trasa expedice o délce asi 400 kilometrů vede z řeckého poloostrova Attika přes řetězec ostrovů na ostrov Mélos a odtud dál přes ostrov Santorini na Krétu. Výpravy se účastní 22 lidí, navíc jeden kameraman a lodivod moderní lodi, která člun doprovází. V posádce jsou převážně Češi, ale také dva Slovinci, jeden Slovák a Řek. Většina z nich se účastnila již minulé expedice.

Expedice navazuje na námořní výpravy hradeckých experimentálních archeologů v dlabaných člunech z let 1995 a 1998. Trasa expedice Monoxylon II v roce 1998 vedla západním Středomořím a téměř výhradně se držela pobřeží. Její členové urazili v devítimetrovém člunu 800 kilometrů. První expedice v roce 1995 přepádlovala 300 kilometrů přes ostrovy napříč Egejským mořem na člunu o délce šest metrů.

Předlohou současného člunu je 8000 let staré neolitické plavidlo, které bylo v roce 1994 objeveno v jezeře Bracciano u Říma. Člun, na kterém expedice plula ve Středomoří před dvaceti lety, doznal značných změn. Po odebrání dřevní hmoty je lehčí a rychlejší.

Rozpočet akce je 1,4 milionu korun, v této částce je zahrnuta přeprava, doprovodné plavidlo, náklady na knihu a dokumentární film z expedice. Největší část nákladů v částce půl milionu korun hradí sami mořeplavci, zbytek je od sponzorů.

Autoři

Štítky ČR, Řecko, archeologie, věda, zajímavosti, expedice, Monoxylon, FOTO, Kréta, Středomoří, Kythnos, Kyklady, Radomír Tichý, Řím, Egejské moře, Attika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Expedice Monoxylon má za sebou jednu šestinu trasy na Krétu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.