Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradecké biskupství připravuje opravu katedrály

Příprava projektu rekonstrukce královéhradecké katedrály Svatého Ducha by mohla skončit do konce letošního roku. Pokud se to podaří, tak v roce 2020 Děkanství u Svatého Ducha jako správce katedrály zažádá o dotaci. Začátek rekonstrukce by se tak významně přiblížil, řekl děkan hradecké farnosti a kanovník kurát katedrální kapituly František Hladký. Rekonstrukce gotické katedrály má být rozdělena do tří etap a podle předběžných odhadů by stát 100 milionů korun.

„Před dokončením je projektová dokumentace, čekáme na výsledek stavebně-historického průzkumu, který by mohl být hotov v létě," řekl Hladký.

Kdy by mohla rekonstrukce začít, nechtěl odhadovat. „Bude záležet, jestli se podaří na rekonstrukci sehnat finanční prostředky. Pokud půjde vše dobře, příští rok bychom mohli zažádat o dotaci. Pak se uvidí co dál," uvedl.

Jednou ze zvažovaných dotačních možností je podle biskupství grant z takzvaných norských fondů.

V první etapě by měly být opraveny dvě věže katedrály, včetně pískovcové novogotické balustrády, střešní krytiny a dalších prvků. Oprava těchto částí je urgentní. „Tato etapa bude probíhat za provozu, katedrála bude během prací fungovat," řekl Hladký.

Ve druhé etapě by mělo dojít na rekonstrukci pláště cihlové stavby a třetí etapa by měla katedrálu odvlhčit. Oprava by měla trvat celkem dva roky.

Katedrála Svatého Ducha je gotická cihlová stavba, části jsou z pískovce. Skládá se ze tří lodí. Katedrála je 56 metrů dlouhá, 25 metrů široká a 33 metrů vysoká. Věže mají po hlavní římsu výšku 39,5 metru. Patří mezi nejvýznamnější památky v Hradci Králové. Počátek stavby obestírá tajemství, zakládací listina se nedochovala. Podle tradice ji dala roku 1307 postavit česká královna Eliška Rejčka, jež ve městě pobývala v letech 1308 až 1318. Stavba byla ale dokončena později.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky ČR, církve, stavby, památky, Hradec Králové, rekonstrukce, Eliška Rejčka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecké biskupství připravuje opravu katedrály  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.