V 510 kilogramech kuřecích řízků, které putovaly z Polska do Česka, objevila Státní veterinární správa bakterii salmonelu. Maso se mělo dostat do jídelen, restaurací a řeznictví v Hradci Králové, Hořicích na Jičínsku, Chocni a Kolíně.
Státní veterinární správa (SVS) upozornila, že na českém trhu se vyskytla zásilka 510 kilogramů chlazených kuřecích prsních řízků z Polska, v nichž vyšetření prokázalo bakterie salmonely.
„Maso bylo od příjemce zásilky z Nového Bydžova distribuováno k dalším odběratelům, především stravovacím zařízením. Maso již je po datu spotřeby a s největší pravděpodobností tak bylo zkonzumováno. Pokud přesto někdo zakoupené maso zamrazil a má ho v mrazničce, neměl by jej konzumovat a může jej vrátit v místě, kde jej zakoupil,“ uvedl tiskový mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček a dodal: „Ve většině případů se jedná o stravovací zařízení, kde lze předpokládat, že kuřecí maso prošlo dostatečnou tepelnou úpravou a riziko nákazy spotřebitelů by mělo být minimální.“
Podniky, které odebraly maso z uvedené zásilky:
Pod Strání s. r. o. - restaurace v Hradci Králové
TREFA HOŘICE - jídelna v Hořicích
Vladimír Hrbek - řeznictví v Kolíně
Kadlec Kolín - jídelna v Kolíně
Ing. Jaroslav Dostál - stravovací služby, masná výrobna, prodejna v Chocni
„SVS nemá žádnou informaci o tom, že by v souvislosti s konzumací uvedeného masa měl někdo ze spotřebitelů zdravotní problémy. Jak opakovaně uvádíme, při dostatečné tepelné úpravě masa a dodržení základních hygienických pravidel je riziko nákazy spotřebitele minimální,“ dodal Vorliček.
Název výrobku: Kuřecí prsní řízky b.k. a b.k.,
Výrobce: DROMICO Sp. z z.o. Sp. K., Kaliszkowice Olobockie 5, 63-510 Mikstat, PL 30183902 WE.
Číslo šarže: 03043
Datum spotřeby: 24. 3. 2019
Velikost šarže: 510 kg
Salmonely jsou likvidovány již při tepelné úpravě na 70 ºC po dobu 10 minut, nebo ekvivalentním systémem (vyšší teplota kratší dobu, nižší teplota delší dobu).