V 510 kilogramech kuřecích řízků, které putovaly z Polska do Česka, objevila Státní veterinární správa bakterii salmonelu. Maso se mělo dostat do jídelen, restaurací a řeznictví v Hradci Králové, Hořicích na Jičínsku, Chocni a Kolíně.
Státní veterinární správa (SVS) upozornila, že na českém trhu se vyskytla zásilka 510 kilogramů chlazených kuřecích prsních řízků z Polska, v nichž vyšetření prokázalo bakterie salmonely.
„Maso bylo od příjemce zásilky z Nového Bydžova distribuováno k dalším odběratelům, především stravovacím zařízením. Maso již je po datu spotřeby a s největší pravděpodobností tak bylo zkonzumováno. Pokud přesto někdo zakoupené maso zamrazil a má ho v mrazničce, neměl by jej konzumovat a může jej vrátit v místě, kde jej zakoupil,“ uvedl tiskový mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček a dodal: „Ve většině případů se jedná o stravovací zařízení, kde lze předpokládat, že kuřecí maso prošlo dostatečnou tepelnou úpravou a riziko nákazy spotřebitelů by mělo být minimální.“
Podniky, které odebraly maso z uvedené zásilky:
Pod Strání s. r. o. - restaurace v Hradci Králové
TREFA HOŘICE - jídelna v Hořicích
Vladimír Hrbek - řeznictví v Kolíně
Kadlec Kolín - jídelna v Kolíně
Ing. Jaroslav Dostál - stravovací služby, masná výrobna, prodejna v Chocni
„SVS nemá žádnou informaci o tom, že by v souvislosti s konzumací uvedeného masa měl někdo ze spotřebitelů zdravotní problémy. Jak opakovaně uvádíme, při dostatečné tepelné úpravě masa a dodržení základních hygienických pravidel je riziko nákazy spotřebitele minimální,“ dodal Vorliček.
Název výrobku: Kuřecí prsní řízky b.k. a b.k.,
Výrobce: DROMICO Sp. z z.o. Sp. K., Kaliszkowice Olobockie 5, 63-510 Mikstat, PL 30183902 WE.
Číslo šarže: 03043
Datum spotřeby: 24. 3. 2019
Velikost šarže: 510 kg
Salmonely jsou likvidovány již při tepelné úpravě na 70 ºC po dobu 10 minut, nebo ekvivalentním systémem (vyšší teplota kratší dobu, nižší teplota delší dobu).
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám