Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Část pořadatelů festivalů na Hradecku je z brexitu nervózní

Pořadatelé velkých hudebních festivalů v Královéhradeckém kraji sledují události kolem brexitu s nervozitou. Vyplynulo to z vyjádření některých z nich. O podobě vystoupení Velké Británie z EU dosud nepadlo rozhodující slovo a o dopadech na kulturu i další oblasti se zatím může jen spekulovat. Každoročně v létě se koná v Královéhradeckém kraji několik hudebních festivalů s významnou zahraniční účastí, britské kapely jsou ale v menšině.

Organizátor festivalu metalové a extrémní muziky Obscene Extreme Miloslav "Čurby" Urbanec řekl, že brexit může přinést komplikace pořadatelům akcí i samotným interpretům. „Přestože nevíme, co a jak bude, už teď to má vliv. Pokud jsem mohl koupit letenky pro americké kapely, které budou hrát tento rok a měly letět přes Londýn, tak tudy nikdo letět nechtěl," řekl.

Ať dopadne brexit jakkoli, na letošní ročník Obscene Extreme zasádní vliv mít nebude. Festival se opět uskuteční v trutnovském areálu Na Bojišti, a to 3. až 7. července. Nabídne desítky kapel, včetně britské punkové legendy GBH nebo Cannibal Corpse. Jen loni 20. ročník několikadenního festivalu navštívily tisíce lidí a představilo se přes 80 kapel z desítek zemí a pěti kontinentů. „Jak to tak vnímám, brexit obecně pro celou scénu bude katastrofa. Na ostrovy se mnohým, především menším kapelám, nebude už chtít jezdit hrát. Moc dobře si pamatuji na problémy, když jsme ještě nebyli v EU. Bude s tím spojeno takového papírování a dalších nesmyslů, že si to budou moci dovolit jen velké kapely. Brexitem se vracíme do středověku," řekl Urbanec. Nezná prý žádného hudebníka v  ani v zahraničí, který by brexit schvaloval.

Tisíce lidí a desítky kapel každoročně zavítají v Královéhradeckém kraji také na metalový festival Brutal Assault, který se o letních prázdninách koná v barokní pevnosti Josefov v Jaroměři na Náchodsku. Radek Pavlovič z pořadatelské agentury nezaznamenal, že by z brexitu plynuly nějaké zásadní problémy. „Zatím to jsou všechno spekulace, co by, kdyby. Jestli existuje nějaké slovo, které tento stav kolem brexitu vystihuje, pak je to nervozita, jak to dopadne, a co z toho bude pro náš obor vyplývat. Musíme vyčkat, co se dohodne na trase EU - Velká Británie, a podle toho se zařídíme," řekl Pavlovič.

Na festivalu hraje většina zahraničních kapel, z Britanie jich podle něj mnoho není. „Těch kapel, které jsou pro nás zajímavé a jsou z Británie, se zas tolik neobjevuje. Spíše se zaměřujeme na kontinentální Evropu, Skandinávii a USA," řekl Pavlovič. Festival Brutal Assault se uskuteční v Josefově 7. až 10. srpna.

Kromě těchto dvou akcí se v létě v Královéhradeckém kraji koná na hradeckém letišti také hojně navštěvovaný festival taneční muziky Hip Hop Kemp nebo Rock for People a řada menších.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Británie, EU, kultura, pop, hudba, festival, brexit, Královéhradecký kraj, hudební skupina, hudební festival, Velká Británie, Evropská unie, Brutal Assault, Londýn, Hip Hop Kemp, Rock for People

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část pořadatelů festivalů na Hradecku je z brexitu nervózní  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.