Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Park Háječek prochází rozsáhlými úpravami. Na jaře začne výsadba nových stromů

Park Háječek na Slezském Předměstí prochází rozsáhlou úpravou. Rizikové a nevhodné dřeviny ustupují nové výsadbě, která se chystá hned na jaro. Stromy, které na místě zůstanou, se dočkají ošetření pro zvýšení životnosti. Úpravy parku vyjdou město na 3,8 milionu korun.

„V posledních letech zde docházelo každoročně k odstranění okolo deseti stromů, které byly vyvráceny nebo zlomeny v důsledku špatného stavu a náhlých změn povětrnostních podmínek, spousta stromů také trpěla poklesem hladiny spodní vody. Riziko pro návštěvníky parku, jehož součástí je i dětské hřiště a který přímo sousedí s areálem školy, však představovaly i další stromy. Vzhledem k bezpečnosti byla pro město tato situace nepřípustná,“ uvedla vedoucí magistrátního odboru životního prostředí Iva Šedivá

Z parku tak v těchto dnech zmizí přibližně pětina dřevin a ponechané stromy budou ošetřeny. „Na kácení naváže hned po rozmrznutí půdy výsadba 131 nových stromů a bezmála 350 keřů. Ulice Topolová dostojí svého jména díky výsadbě nových mladých topolů. Zároveň při rekonstrukci dojde k citlivým probírkám a uvolnění perspektivních dřevin z náletů v okrajích parku,“ dodala Iva Šedivá.

Na základě entomologického průzkumu bude ponecháno několik živých torz a volně ložených kmenů, kde se bude moci přirozeně vyvíjet hmyz a ptačí populaci město podpoří umístěním nových hnízdních budek pro dutinové ptáky. 

Autoři

Štítky Háječek, Hradec, stromy, revitalizace, strom, dřevina, Slezské Předměstí, Iva Šedivá

FOTO: Park Háječek prochází rozsáhlými úpravami. Na jaře začne výsadba nových stromů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.