Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Na horách na východě Čech byly o víkendu tisíce lyžařů

Horská střediska v Krkonoších a v Orlických horách v Královéhradeckém a Pardubickém kraji o víkendu zaplnily tisíce lyžařů. Díky ochlazení, slunečnému počasí a dostatku sněhu je čekaly výborné podmínky. V Krkonoších si turisté musejí dát pozor na zledovatělý terén. V sobotu horská služba a zdravotníci s vrtulníkem zachraňovali turistu, který na ledu uklouzl a pádem o délce 200 metrů se zřítil do údolí Bílého Labe a zlomil si nohu.

Do SkiResortu Černá hora - Pec pod Sněžkou, který ve východních Krkonoších zahrnuje pět středisek se 43 kilometry sjezdovek, přijely tisíce lidí. Počasí bylo slunečné s teplotami lehce pod bodem mrazu, návštěvnost byla průměrná, řekla mluvčíSkiResortu Zina Pchová.

Výborné podmínky podle vlekařů vydrží i v dalších dnech. „Sněhu je stále dostatek. Pro běžkaře upravujeme 80 kilometrů tras v okolí Černé a Světlé hory, Pece pod Sněžkou, Velké Úpy a Černého Dolu. Pro sáňkaře je denně otevřená Černohorská sáňkařská cesta," řekla Plchová.

Největší Krkonošské středisko Špindlerův Mlýn se již naplno připravuje na závody Světového poháru žen ve sjezdovém lyžování, které budou 8. a 9. března. V cílovém prostoru černé sjezdovky ve Svatém Petru rostou tribuny a zázemí závodů, velký hank černé závodní sjezdovky byl o víkendu uzavřen. Sobotní atrakcí v areálu byl odpolední závod ve sjezdu na horských kolech po červené sjezdovce ve Svatém Petru. Na sjezdovce se utkalo 200 jezdců.

Plný provoz s kvalitními podmínkami hlásí i lyžařská střediska v Pardubickém kraji. Například v níže položeném areálu v Hlinsku je na sjezdovkách kolem 60 centimetrů sněhu. „Na návštěvnosti a zájmu o půjčování lyžařské výzbroje se pozitivně projevují i jarní prázdniny. Sezona se vyvíjí slibně," řekl Robert Vokáč z hlineckého skiareálu.

Kromě muže zříceného do údolí Bílého Labe záchranáři o víkendu zasahovali u řady dalších vážných úrazů. V Janských Lázních jednadvacetiletá žena při jízdě na saních narazila do stromu. Skončila v nemocnici s podezřením na poranění pánve. V Deštném v Orlických horách záchranáři ošetřovali šestnáctiletého cizince s poraněním pánve a nohy. Vážný úraz nohy utrpěla dvanáctiletá dívka v areálu Herlíkovice u Vrchlabí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, rekreace, hory, Královéhradecký, Krkonoše, Česko, Pardubický kraj, sjezdovka, Bílé Labe, Královéhradecký kraj, Orlické hory, Pec pod Sněžkou, Černá hora, Robert Vokáč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na horách na východě Čech byly o víkendu tisíce lyžařů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.