Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Zdravotnický holding chce po exnáměstkovi Všetečkovi 300 tisíc korun

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje se u Krajského soudu v Hradci Králové domáhá po bývalém náměstkovi hejtmana Královéhradeckého kraje Rostislavu Všetečkovi náhrady škody ve výši 300 tisíc korun. Holding dostal pokutu ve stejné výši od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a před šesti lety ji potvrdil brněnský krajský soud.

 Všetečka byl ve vedení kraje v éře hejtmana Pavla Bradíka (ODS). Při výkonu funkce předsedy představenstva podle žaloby způsobil krajské společnosti zdravotnický holding škody při uzavírání smluv na plnění veřejných zakázek v letech 2007 a 2008. Chyby holdingu se týkaly tendru na nákup techniky.

Krajský soud dnes líčení kvůli dalšímu doplnění dokazování odročil. „Další dokazování vyplyne z návrhu účastníků," řekl soudce Jiří Kratochvíl. Všetečka, který se líčení zúčastnil, žalobu odmítá.

Podle ÚOHS holding chyboval při veřejných zakázkách z let 2007 a 2008 v hodnotě 35 milionů korun. Způsob zadání zakázek údajně omezil soutěžní prostředí. V rozporu se zákonem holding rozdělil zakázky do samostatných smluv tak, že žádná z nich nepřesahovala limit dva miliony korun, do nějž zadavatelé nemusejí vypisovat výběrové řízení. Zakázky se týkaly například ultrazvukových přístrojů, hematologických analyzátorů a další zdravotnické techniky. Antimonopolní úřad našel pochybení v šesti zakázkách. Holding v minulosti označil pokutu za nepřiměřenou, společnost ji v roce 2013 zaplatila.

Není to první soudní případ, který souvisí s Všetečkovým působením v čele holdingu. Krajský soud v Hradci Králové loni v listopadu Všetečku pravomocným verdiktem zprostil obžaloby, jež se týkala smlouvy na nákup rentgenů pro nemocnice hradeckého kraje, kterou Všetečka podepsal v roce 2008. Zodpovídal se z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Všetečka se v této kauze zodpovídal před soudy od roku 2013.

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje je akciová společnost založená Královéhradeckým krajem. Holding je stoprocentním akcionářem ve všech krajských nemocnicích. Krajské oblastní nemocnice jsou v Trutnově, Náchodě, Jičíně a Dvoře Králové nad Labem.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, správa, nemocnice, Královéhradecký kraj, peníze, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Krajský soud v Hradci Králové, Krajský soud v Brně, Pavel Bradík, ODS, Jiří Kratochvíl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdravotnický holding chce po exnáměstkovi Všetečkovi 300 tisíc korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.