Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Hradecký exnáměstek Malíř dostal za nevýhodný nákup opět podmínku

Soud dnes bývalému náměstkovi královéhradeckého primátora Josefu Malířovi (VPM) znovu uložil podmíněný trest kvůli obchodu nevýhodnému pro město. Šlo o předraženou koupi parkovacího domu. Podle soudu způsobil škodu zhruba 33 milionů korun. Malíř by měl jako náhradu škody zaplatit městu přes 23 milionu korun. Malíř, který byl náměstkem primátora pro rozvoj v letech 2002 až 2010, obžalobu odmítá. Rozsudek není pravomocný, obhájce se na místě odvolal, státní zástupce si nechal lhůtu.

„Soud má za to, že vina byla prokázána," řekl předseda senátu Miroslav Mjartan. Obžalovanému hrozilo až 12 let vězení, státní zástupce pro něho navrhl pět let vězení. Podle soudu ale nebyl důvod pro uložení nepodmíněného trestu.

Soud dnes Malířovi udělil trest tři roky vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky za zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Věcí se královéhradecký krajský soud zabýval už potřetí. Oproti minulému verdiktu trest mírně zpřísnil. Loni v únoru za stejné činy uložil Malířovi trest 2,5 roku vězení s podmínkou na čtyři roky a zaplacení stejné částky. Poprvé krajský soud Malíře obžaloby zprostil.

„Výrok o vině plně odpovídá důkazní situaci, tak jak byla zjištěna. Rozhodně nejde o kriminalizaci nějaké běžné činnosti řadových zastupitelů. Je stíhán pan obžalovaný jako předkladatel návrhů, ve kterých prezentoval nepravdivé, zkreslené skutečnosti o obvyklé ceně objektu a podobně," řekl státní zástupce Petr Kouble. Podle něj skutečnosti, které zkresloval, byly zásadní pro to, jak zastupitelé rozhodovali. „Proto nese zodpovědnost on. Lichá je i úvaha o tom, že realizace projektu byla pro město nezbytně důležitá. V tomto posledním líčení bylo potvrzeno, že parkovací dům jako veřejné parkoviště sloužit nemůže, maximálně umožňuje stání rezidenční a podobně," dodal Kouble.

PSALI JSME: Hradecký soud rozhodne v kauze exnáměstka Malíře 

Malíř s rozsudkem nesouhlasí. Před novináři zdůraznil, že neměl v úmyslu uvést někoho v omyl nebo způsobit městu škodu. „Nikdy jsem neuváděl vědomě žádné nepravdivé informace a rozhodně nebylo mým cílem protlačit nějakou stavbu za každou cenu, přestože je drahá. Pracoval jsem s informacemi, které jsem měl, to, že jsme pořizovali objekt za cenu vysokou, bylo známo, netajili jsme se tím, zdůvodňovali jsme to, proč to potřebujeme, bylo to diskutováno široce," řekl Malíř.

V případu parkovacího domu v areálu bývalé mlékárny u hlavního vlakového nádraží obžaloba vinila Malíře z toho, že jako předkladatel ostatním členům rady města a zastupitelstva vědomě podával nepravdivé a zkreslené informace. Jeho záměrem bylo podle obžaloby to, aby si Hradec Králové koupil parkovací dům, který budovala soukromá firma. Město za parkovací dům v roce 2010 zaplatilo 75 milionů korun, ale podle revizního znaleckého posudku byla obvyklá cena nemovitosti 41,6 milionu.

Královéhradecký soud rozhodoval o případu už potřetí. Poprvé mu ji vrátil Nejvyšší soud po dovolání nejvyššího státního zástupce, který nesouhlasil s tím, že Malíř byl původně osvobozen, podruhé odvolací vrchní soud rozsudek zrušil a vrátil případ do Hradce.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky soud, správa, Malíř, Hradec Králové, státní zástupce, věznice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký exnáměstek Malíř dostal za nevýhodný nákup opět podmínku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.