Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Sobota 26. října 2024  |  Svátek má Erik
Bez reklam

Lidé mají zvážit zateplení svých vodovodních přípojek. Zima může napáchat velké škody

S blížícím se chladným počasím se zvyšuje riziko poškození vodovodních přípojek a vodoměrů, které nejsou dostatečně chráněny. Pracovníci Vodohospodářské a obchodní společnosti a.s. (VOS a.s.) každý rok řeší desítky případů, kdy nedostatečná izolace vede k haváriím.

Mnoho problémů se týká přímo spotřebitelů, kteří zanedbali zateplení domovních vodoměrů a přípojek. Často je potrubí uloženo mělčeji než v nezámrzné hloubce 80 cm, což zvyšuje riziko jeho zamrznutí a prasknutí. Takové situace pak vyžadují rychlý zásah havarijní služby, která musí přívod vody uzavřít a zabránit větším škodám.

VOS a.s. apeluje na vlastníky nemovitostí, aby věnovali pozornost ochraně svých vodoměrných šachet a vstupních míst potrubí do budov. Jako ochranné opatření lze použít izolační materiály, staré deky, nebo dokonce polystyrenové desky. Důležité je udržet přístup k vodoměru pro případné kontroly a údržbu.

„Kromě běžné ochrany v zimních měsících doporučujeme zavírat okna do sklepů a zateplit místa, kde mohou být instalace vystaveny přímému mrazu. Škody vzniklé nedostatečnou izolací obvykle hradí majitel nemovitosti, protože podle zákona se voda uniklá v důsledku havárie považuje za spotřebovanou,“ vysvětluje v tiskové zprávě Richard Smutný.

Provozní střediska společnosti VOS a.s. jsou připravena reagovat na havárie i mimo běžnou pracovní dobu. Důležité telefonní čísla a kontakty jsou dostupné na webu.

S ohledem na možné škody způsobené vodou v zimních měsících se rovněž doporučuje zvážit možnost připojištění, které některé pojišťovny nabízejí jako ochranu proti takovým rizikům. Toto preventivní opatření může být klíčové, zvláště v případě, že jde o objekty s nižší či sezónní frekvencí využívání, jako jsou chaty a chalupy.

Ohodnoť článek

Foto se svolením VOS

Štítky vodoměr, VOS a.s., nehoda, nemovitost, spotřebitel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé mají zvážit zateplení svých vodovodních přípojek. Zima může napáchat velké škody  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.