Počasí dnes17 °C, zítra16 °C
Sobota 19. října 2024  |  Svátek má Michaela
Bez reklam

Nové tůně v městských lesích Hradce Králové podporují přírodu a bojují proti suchu

Začátkem října přibyly v městských lesích u Zděné boudy a u přítoku do rybníka Plachta tři nové tůně. Tyto vodní plochy nejenže poskytují životní prostor pro mnohé druhy rostlin a živočichů, ale zároveň přispívají k ochraně před suchem.

Hradecké městské lesy se rozrostly o tři nové tůně, které mají podpořit místní flóru a faunu a zároveň pomoci v boji proti suchu. Tyto nově vytvořené vodní plochy leží u Zděné boudy a u přítoku do rybníku Plachta, a jsou volně přístupné pro všechny návštěvníky.

Náměstek primátorky pro životní prostředí, Adam Záruba, zdůrazňuje, že tvar tůní a jejich proměnlivé dno poskytují ideální podmínky pro rozvoj vodních organismů: „Tůně představují cenné biotopy, které se vyznačují vysokou druhovou rozmanitostí.“

Podle Záruby mají tůně klíčový význam nejen pro vodní rostliny a hmyz, ale také pro obojživelníky, jako jsou čolci a různé druhy žab. Malé vodní plochy navíc vytvářejí vlhké mikroklima a slouží jako zdroj vody pro lesní zvěř.

Náměstek Miroslav Hloušek upřesňuje, že v městských lesích je pravidelně každý rok budována řada nových jezírek. „V posledních letech přibylo mnoho malých i větších vodních ploch, které zlepšují kvalitu městského prostředí,“ říká Hloušek.

Projekt, realizovaný ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny, byl financován z Národního programu obnovy Ministerstva životního prostředí. Tato iniciativa je důkazem, že i malé změny v krajině mohou mít velký dopad na její kvalitu a biodiverzitu.

Ohodnoť článek

Foto se svolením Městských lesů

Štítky les, příroda, jezírko, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové tůně v městských lesích Hradce Králové podporují přírodu a bojují proti suchu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.