Počasí dnes17 °C, zítra16 °C
Sobota 19. října 2024  |  Svátek má Michaela
Bez reklam

Nové tůně na hradecké Plachtě a u Zděné boudy podporují přírodu a zadržují vodu

V městských lesích Hradce Králové vznikly na začátku října tři nové tůně, které mají za cíl podpořit biodiverzitu a zadržování vody v krajině. Tyto malé vodní plochy se nacházejí v blízkosti Zděné boudy a u přítoku do rybníku Plachta.

Tůně byly navrženy s členitým tvarem, mírným sklonem břehů a nepravidelným dnem, což vytváří pestré prostředí vhodné pro různé druhy rostlin a živočichů vázaných na vodní prostředí, jako jsou například čolci, žáby nebo vážky.

Podle náměstka primátorky pro životní prostředí Adama Záruby představují tůně cenné biotopy odlišné od okolního lesního prostředí. Tyto vodní plochy jsou klíčové pro rozvoj vodních rostlin a obojživelníků, přičemž zároveň pomáhají bojovat proti suchu tím, že vytvářejí vlhké mikroklima a slouží jako zdroj vody pro lesní zvěř. Městské lesy Hradce Králové dlouhodobě podporují budování podobných ploch – v posledních letech zde vznikají nové jezírka každoročně, například v lokalitě U Pěti ježků nebo v leči č. 19.

Projekt byl realizován ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny a financován z Národního programu obnovy Ministerstva životního prostředí. „Takovéto malé vodní plochy jsou nejen přínosem pro přírodu, ale i důležitým nástrojem pro obnovu přirozených funkcí krajiny,“ doplňuje náměstek pro městské organizace Miroslav Hloušek. Nejvíce tůní je momentálně k vidění v přírodní památce na místě bývalé letecké střelnice, kde jsou tyto snahy nejvíce patrné.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky tůně, Hradec Králové, les, Plachta, Zděná bouda, Hloušek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové tůně na hradecké Plachtě a u Zděné boudy podporují přírodu a zadržují vodu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.