Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Středa 16. října 2024  |  Svátek má Havel
Bez reklam

Lidé zneužívají útulny v Krkonoších, aby ušetřili za hotel. Porušují tím pravidla parku

V Krkonoších najdeme řadu útulen, které mají za úkol poskytovat úkryt před nepřízní počasí. Tyto útulny, kromě své praktické funkce, lákají i svou architekturou a malebnými výhledy. Bohužel, někteří turisté je chybně využívají pro plánované přenocování.

Útulny jsou otevřené všem, kdo potřebují místo pro krátký odpočinek nebo schování před deštěm či větrem. „Nejsou však určené k delším pobytům nebo jako bezplatná alternativa horských chat. Je důležité respektovat jejich primární účel a nezatěžovat je nadměrným využíváním,“ píše v tiskové zprávě Magdaléna Škapová, tisková mluvčí destinační společnosti Krkonoše.

Podle pravidel Krkonošského národního parku je možné v útulnách přečkat noc pouze v případě nouze. Pro delší pobyty v horách je lepší využít síť horských bud, které nabízejí plnohodnotné ubytování a další služby.

Dva hlavní problémy spojené s nocováním v útulnách jsou absence sanitárního zařízení a rušení nočního života v přírodě. Je potřeba si uvědomit, že i tiší nocležníci mohou negativně ovlivnit místní faunu.

Krkonoše nabízejí přes dvacet různých typů nouzových přístřešků, od tradičních až po moderně navržené útulny jako KØMEN nebo JENGA. Tyto stavby, navržené ve spolupráci se studenty Fakulty architektury ČVUT, zdůrazňují potřebu ohleduplného využívání.

Pro návštěvníky, kteří chtějí v Krkonoších trávit více času a nevracet se do údolí, jsou ideální horské chaty. Ty poskytují komfortní ubytování a umožňují návštěvníkům vychutnat si horskou atmosféru bez poškozování přírody.

„Pokud si přejeme, aby v krkonošské krajině zůstaly, je nezbytné, aby se tak takto už nedělo. Zastavte se u nich, pokochejte se a pamatujte na ně, až vás v horách zastihne nepohoda,” apeluje v tiskové zprávě na návštěvníky Krkonoš Alena Cejnarová z destinační společnosti Krkonoše.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením destinační spol. Krkonoše

Štítky Krkonoše, hotel, České vysoké učení technické v Praze, Krkonošský národní park, tisková zpráva, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ActionMan29

Ono je vždycky nejlepší když už večer strávil ať už jinde nebo v Krkonoších je lepší opravdu mít tu možnost když je se ubytovat v těch hotelech atd. a když už by mělo dojít k nejhoršímu s vidinou že by člověk dorazil kvůli nepřízni počasí nebo kvůli vzdálenosti tak není na škodu využít právě tyto dobře vymyšlené útulny já jsem to ani nepotřeboval protože i když pravda jsem šel i poslední trek pěší když jsem nestihl spoj směrem na Plzeň tak je vždycky lepší mít sebou nějakou tu výbavu nutnou pro chození v noci , a v Krkonoších a vůbec jinde to taky jednou bylo a nemusel jsem využívat nějaký útulny , protože je milejší radši hotel A když už člověk neví tak a je mizerný počasí tak je nejlepší radši být v daném městě a udělat si trek až když by bylo lepší počasí .

Dnes, 10:38Odpovědět

Roman Dlouhy

Teď jsem nějakej zmatenej. Takže ta stránka boudy.info je v podstatě nelegální? Hlavně ve studentských letech jsem takhle prošel české hory , vždy jsem si řádně uklidil, choval se slušně, ale nikdy mě nenspadlo, že porušuji pravidla.

Dnes, 06:31Odpovědět

Lidé zneužívají útulny v Krkonoších, aby ušetřili za hotel. Porušují tím pravidla parku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.