Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Hradec Králové najíždí opět na jazzovou vlnu plnou hudby, naděje a porozumění

Festival Jazz Goes to Town letos oslaví své třicáté výročí. Tento festival sehrává v kulturním životě Hradce Králové významnou roli. Přes tři dekády se zde setkávají milovníci jazzu s avantgardními i tradičními hudebníky z celého světa, a právě tento dialog mezi různými hudebními přístupy a žánry formoval nejen festival samotný, ale i vnímání jazzu a umění obecně u českého publika.

Jedním z nejvýraznějších momentů festivalu byla bezesporu kontroverzní událost z roku 1995, kdy v rámci festivalu vystoupil legendární soubor Art Ensemble of Chicago. Tento koncert se stal průlomovou událostí na české hudební scéně – nejen pro svou hudební odvahu, ale i pro reakce publika. Vystoupení, které bylo tehdy pro mnohé příliš experimentální, dokázalo rozdělit posluchače natolik, že část z nich opustila sál. Avšak právě tato momentální nesourodost v přijímání umění je dnes vnímána jako důležitý krok k otevření české kultury novým a nečekaným hudebním projevům.

Letošní ročník, symbolicky pojmenovaný „30 let naděje a porozumění“, staví na této historické zkušenosti. Organizátoři festivalu věří, že jazz je nejen hudební žánr, ale i prostor pro dialog, porozumění a přijímání neortodoxních uměleckých vyjádření. "Letošní dramaturgie se nese v duchu otevřenosti a inovace. Každý z pěti festivalových večerů je tematicky laděn. Hudební program zdůrazňuje propojení tradičních forem s moderními vlivy a vyzývá k přijetí nového a nečekaného," uvedl v tiskové zprávě mluvčí festivalu Vojtěch Drnek.

Program letošního ročníku nabídne širokou škálu hudebních vystoupení, od tradičního jazzu po avantgardní experimenty. Jedním z hlavních taháků bude vystoupení mezinárodně uznávaných hudebníků, kteří navážou na odkaz takových souborů, jako je právě Art Ensemble of Chicago. Festival Jazz Goes to Town však zároveň pokračuje ve své tradici představování mladých a progresivních umělců, kteří rozvíjejí jazzové formy a posouvají je do nových, dosud neprozkoumaných sfér. Festival vyvrcholí v sobotu 12. října večer v kině Bio Central dvojkoncertem amerických projektů Amirtha Kidambi’s Elder Ones a tria jazzových hudebníků Peter Evans, Petter Eldh & Jim Black - EXTRA.

Ohodnoť článek

Foto se souhlasem JGTT

Štítky Jazz goes to town, kultura, jazz, koncert, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové najíždí opět na jazzovou vlnu plnou hudby, naděje a porozumění  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.