Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

U soudů na východě Čech se ke stávce připojilo až 90 procent zaměstnanců

U okresních soudů v obvodu Krajského soudu v Hradci Králové se ke stávce připojilo dneska 90 procent zaměstnanců a u krajského soudu včetně pobočky v Pardubicích 70 procent.

Do působnosti Krajského soudu v Hradci Králové spadají kromě Královéhradeckého a Pardubického kraje také okresy Semily v Libereckém kraji a Havlíčkův Brod na Vysočině. Krajský soud má pobočku v Pardubicích. Stávkovat se bude 7. až 9. října. Stávka se netýká soudců, protože ti ani ze zákona stávkovat nemohou.

"Drtivá většina ústních jednání byla zrušena nebo odročena, a to na obou dvou pracovištích Krajského soudu v Hradci Králové. Kanceláře prakticky všech úseků budou ochromeny, v důsledku čehož nebude možná průběžná práce se spisy, tedy nařizování jednání, předvolávání svědků či vypravování soudních rozhodnutí. Také nebude možné reagovat na došlá podání," řekla řekla mluvčí KS HK Kateřina Jarkovská.

Podání nebude možné Krajskému soudu v Hradci Králové doručovat v papírové formě a podatelna všechna podání bude předávat příslušným oddělením a kancelářím postupně až od čtvrtka 10. října.

"V době stávky nebude možné získat prostřednictvím informační kanceláře informace o stavu řízení a je vyloučena možnost nahlížet do spisu," uvedla Jarkovská.

Stávku kvůli nízkým platům ohlásili zaměstnanci soudů v Česku na pondělí až středu. Justiční zaměstnanci jsou dvojího druhu. První skupina spadá pod správu soudu a stará se o jeho provoz jako pracovníci sekretariátu, účetní, ekonomové, informatici nebo řidiči. Druhá skupina – takzvaně "ve výkonu" - se bezprostředně podílí na vyřizování soudní agendy.

V minulém týdnu uplynula desetidenní lhůta, do kdy bylo  možné napadnout výsledky krajských voleb. Krajský soud v Hradci Králové dosud zaevidoval dvě stížnosti. Jedna se týká obce Suchovršice na Trutnovsku a druhá předvolební kampaně kandidující koalice SPD, Trikolora, PRO a Svobodní. Podle mluvčí soudu Kateřiny Jarkovské by k průtahům s vyřizováním návrhů na stížnosti na volby kvůli chystané stávce dojít nemělo, protože je posuzují soudci a ti stávkovat nebudou. "Netýká se to práce justičního personálu, ale práce soudců, proto by k žádným průtahům dojít nemělo. Navíc lhůta na vyřízení je 20 dnů," řekla Jarkovská.

Za vyšší platy stávkovali zaměstnanci všech českých soudů s výjimkou Ústavního už 29. května. Do jednodenního výstražného protestu se tehdy podle odborářů zapojilo 95 procent justičního personálu. Měli omluvené neplacené volno, zameškanou práci museli dohnat v následujících dnech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pavel Marek

Štítky ČR, správa, soud, volby, protest, Královéhradecký, Pardubický

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U soudů na východě Čech se ke stávce připojilo až 90 procent zaměstnanců  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.