Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

Premiérou bude v Klicperově divadle bláznivě podaný Král Lear

První premiérou sezony této sezóny v hradeckém Klicperově divadle bude inscenace slavné hry Williama Shakespeara Král Lear v režii Michala Háby. Ten je známý svou nekonvenční a originální režijní prací. Tentokrát se inspiroval světem bez pravidel, který odkazuje na tradiční karnevaly a lidové slavnosti.

Inscenace slibuje zběsilý a energický zážitek, který mísí tragické a komické prvky. Hlavní roli Krále Leara ztvární Filip Richtermoc, zatímco jeho dcery Cordelii, Goneril a Regan hrají Martina Czyžová, Natálie Holíková a Štěpánka Todorová.

Král Lear je příběh o rozpadu hodnot a společnosti, který je dodnes aktuální a reflektuje současné krize. Hra zobrazuje svět plný chaosu, kde neplatí žádná pravidla a kde se lidské touhy odhalují v celé své podstatě. Režisér Michal Hába přináší moderní interpretaci, která kombinuje humor, tragédii i politickou kritiku, a nabídne divákům zábavnou, ale i hluboce zamyšlenou podívanou.

„Inscenace je bláznivá, má blízko ke klauniádě, bere si silnou inspiraci ve středověkých divadelních slavnostech, které přímo vyzdvihovaly svět bláznů a pomatenců. Je to karneval, během kterého lidé opojení mocí zkouší, co vše si mohou dovolit. Možná naše interpretace neodpovídá konvenční představě o Shakespearovi, ale jde po podstatě, po smyslu, je působivá, je zábavná a na konci snad i dojemná a nutící k zamyšlení,“ dodal v tiskové zprávě divadla dramaturg Martin Satoranský. Premiéra proběhne zítra na Hlavní scéně Klicperova divadla.

Ohodnoť článek

Foto Hanka Poskočilová

Štítky Klicperovo divadlo, Hradec Králové, Král Lear, inscenace, Hába

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Premiérou bude v Klicperově divadle bláznivě podaný Král Lear  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.