Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

VOLBY 2024: Volební účast v povodněmi zasažených Otovících byla nad očekávání vysoká

V povodněmi zasažených Otovicích na Broumovsku v okrese Náchod byla volební účast nad očekávání vysoká, 30,94 procenta, před čtyřmi lety necelých 27 procent. Složitá situace obyvatele obce od voleb neodradila. Broumovsko bylo v Královéhradeckém kraji povodněmi nejpostiženější. V Otovících dosáhla rozvodněná řeka Stěnava až extrémního povodňového stupně a zaplavila silnice i část obce.

"Jsem mile překvapen. Přišli volit i přes problémy, které jim kvůli povodni vznikly," řekl dnes starosta Petr Novák (Nestraníci Otovice).

ANKETA: Jak jste spokojeni s výsledkem voleb v Královéhradeckém kraji?

Voliči rozhodli o tom, kdo by měl vést Královéhradecký kraj v následujících čtyřech letech. Podobně jako u posledních krajských voleb vyhrálo hnutí ANO. Letos je však ve výhodné vyjednávací pozici, jelikož ostatní strany nedokáží sestavit...

V Otovicích s více než 330 obyvateli zvítězila v kraji vládnoucí koalice Silní lídři pro kraj, tedy ODS, KDU-ČSL a Východočeši, která získala 38,5 procenta hlasů před druhým hnutím ANO s 37,2 procenta hlasů. V obci se konaly také senátní volby, ve kterých zvítězil senátor a současný hejtman Martin Červíček (ODS) před starostou Jaroměře Janem Borůvkou (ANO). Červíček v Otovicích obdržel 61,8 procenta hlasů a Borůvka 21 procent. Oba postupují do druhého kola.

Otovice zasáhla před týdnem zhruba padesátiletá voda. Zaplavila asi čtvrtinu obytné části obce, co se týká zaplavených sklepů, tak asi tři čtvrtě vesnice. Místní komunikace byly nesjízdné, uvedl starosta. "Následky povodní se daří likvidovat, i dnes jsme měli hodně dobrovolníků, už ani nevíme, kam je posílat," dodal Novák.

Krajské volby v Královéhradeckém kraji vyhrálo hnutí ANO s 18 mandáty v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Na druhém místě skončili Silní lídři pro kraj (ODS, KDU-ČSL, Východočeši) se 13 mandáty. Čtyřkoalice, kterou tvoří STAN, TOP 09, HDK a LES, získala šest mandátů. Koalice HLAS samospráv, kterou tvoří SOCDEM, Společně pro kraj a Rozvíjíme Hradec, získala tři mandáty. Tři mandáty má i uskupení SPD, Trikolora, PRO a Svobodní. Koalice Stačilo!, kterou tvoří KSČM a Česká strana národně sociální, má dvě křesla.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením obce Otovice

Štítky ČR, volby, záplavy, kraje, Broumovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Volební účast v povodněmi zasažených Otovících byla nad očekávání vysoká  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.