Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

VOLBY 2024: Vítězem voleb v hradeckém kraji je ANO, chce koalici s druhými Silnými lídry

Krajské volby v Královéhradeckém kraji vyhrálo hnutí ANO. Získalo 34,54 procenta hlasů, za což by mělo získat 18 mandátů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Na druhém místě budou Silní lídři pro kraj (ODS,KDU-ČSL, Východočeši), kteří mají 26,66 procenta a možnost získat 13 mandátů. Lídr hnutí ANO Petr Koleta řekl, že by o koalici chtěl jednat se Silnými lídry a bude chtít získat post hejtmana. Dosud bylo ANO v opozici. Hejtmanem je od roku 2020 Martin Červíček (ODS). Volební účast je byla 34,22 procenta. 

ANO chce podle Kolety, který je krajským zastupitelem a starostou Hronova na Náchodsku, nejprve jednat se Silnými lídry. "Nejdřív by se měli sejít dva nejsilnější a hledat programovou shodu. A potom, pokud to nejde, tak teprve ti další," řekl.

Jednání se Čtyřkoalicí, kterou tvoří STAN, TOP 09, HDK a LES, Koleta nepředpokládá, protože Čtyřkoalice již před volbami možnost koalice s ANO odmítla. Čtyřkoalice měla po sečtení více než 99 procent okrsků přes 12 procent hlasů a možnost získat šest mandátů.

Programy ANO a Silných lídrů jsou podle Kolety obdobné, koalici si proto podle svých slov umí představit. "Dokážu hledat programovou shodu," řekl. Výsledek voleb pak ukázal, že ANO bude usilovat o místo hejtmana. Dosud bylo ANO v historii kraje vždy v opozici.

Do zastupitelstva by se měly ještě dostat další tři subjekty, a to koalice HLAS samospráv, kterou tvoří SOCDEM, Společně pro kraj a Rozvíjíme Hradec, uskupení SPD, Trikolora, PRO a Svobodní a koalice Stačilo!, kterou tvoří KSČM a Česká strana národně sociální.

Ve volbách v roce 2020 zvítězila koalice ODS, STAN a Východočeši s 12 mandáty v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Druhé hnutí ANO získalo také 12 mandátů. Třetí Piráti získali sedm zastupitelů. Po čtyřech mandátech získaly koalice ČSSD a Zelených, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a koalice Spojenci pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES). Dva mandáty měla SPD. Krajskou vládu vytvořili koalice ODS, STAN a Východočeši, Piráti, Koalice pro Královéhradecký kraj a Spojenci pro Královéhradecký kraj, hejtmanem se stal Martin Červíček (ODS). Voleb se před čtyřmi lety zúčastnilo 41,01 procenta voličů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky ČR, volby, kraje, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Vítězem voleb v hradeckém kraji je ANO, chce koalici s druhými Silnými lídry  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.