Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Hradec už má nejhorší za sebou. Velkou vodu hlídal nad městem dron

Hradec Králové už má podle vedení města nejhorší za sebou. I přesto jsou lokality, kde se voda vylila z břehů. Nejhůře jsou na tom Svinary, kde byla zaplavena část zahrádkářské a chatařské oblasti. Během povodní létal nad městem dron. Kromě monitorování aktuální situace sbíral i důležitá data, která radnice použije při případných dalších povodních.

„Nejhorší už má Hradec Králové za sebou. Podle dostupných dat, která aktuálně máme, voda už stoupat nebude,“ řekla dnes na mimořádné tiskové konferenci primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová (HDK). Podle jejích slov nebyla situace v Hradci Králové kritická. Na většině míst zůstala voda v korytě.

Nejvíce zasaženou částí Hradce Králové jsou Svinary. Přesné škody radnice zatím nezná, ale pod vodou jsou zahrádky, některé chaty a také sklepy. „Ta voda tam opadá velice pomalu. Přesné škody půjdou spočítat až ve chvíli, kdy voda opadne. S některými lidmi jsme tam mluvili a říkali, že se do některých svých nemovitostí nedostanou,“ řekla primátorka.

První schůzka povodňové komise se konala ve středu, od té doby se sešla pětkrát. Podle radnice byl Hradec Králové dobře připraven. Hasiči připravili tisíce pytlů s pískem, které rozvezli do nejohroženějších lokalit. Kromě toho měla radnice i 150 metrů speciálních vaků, které byly určeny k ochraně areálu nemocnice a dalších důležitých objektů.

Městská policie Hradec Králové posílila své řady. „Měli jsme tři desítky policistů v pohotovosti. Strážníci byli připravení na zavolání nastoupit do služby a vyjet do terénu,“ uvedla pro Hradeckou Drbnu mluvčí strážníků Eva Kněžourová.

Během povodní hlídal Hradec Králové dron

Hradec Králové měl během povodní ve vzduchu dron, který monitoroval aktuální situaci. Díky jeho pomoci měla radnice i městská policie jasnou představu o tom, kam směřovat případnou pomoc. Mimo jiné sbíral potřebná data, která může radnice využít při dalších podobných situacích.

„Dron nám sbíral přesné informace, které můžeme srovnat s aktuálním průtokem. Máme tak přehled o tom, do jakých lokalit se voda může dostat při jednotlivých průtocích,“ řekl Hradecké Drbně náměstek primátorky Lukáš Řádek (ODS).

Během víkendu byl dron Čestmír ve vzduchu přes sedmnáct hodin. Naposledy byl ve vzduchu dnes odpoledne nad soutokem řek a také Hučákem. „Ještě dnes pojedu na výpadovku do Pardubic, kde máme nějakou ekologickou zátěž. Tam využiji termovizi, abychom zjistili, zda něco neuniklo do spodních vod,“ řekl Hradecké Drbně Pavel Struha, pilot dronu.

Dron monitoroval situaci z výšky zhruba 120 metrů nad řekami. Některé lety komplikoval silný vítr. I přesto se podařilo získat všechna potřebná data.

Počasí během následujících hodin v Královéhradeckém slibuje mírné zlepšení. Dnes v noci bude zataženo. „Slabý déšť očekáváme jen na horách,“ potvrdil na webu meteorologů Tomáš Popelka. Teploty v noci mohou klesnout k 11 stupňům. Vydatně pršet by nemělo ani zítra. I přesto mohou nějaké přeháňky při zvětšené oblačnosti dorazit.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec už má nejhorší za sebou. Velkou vodu hlídal nad městem dron  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.