Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Zapomeňte na procházky do přírody, apelují na lidi správci Krkonoš

Správa Krkonošského národního parku nedoporučuje návštěvníkům hor, aby chodili do lesů, kde vlivem silného větru a podmáčené půdy padají stromy a větve. Místy hrozí i sesuvy půdy.

Správci KRNAP nedoporučují ani pohyb kolem rozvodněných vodních toků. Například na Labi ve Špindlerově Mlýně platí třetí povodňový stupeň, stav ohrožení.

"Lidé by v tuto dobu vůbec neměli chodit do přírody. Situace je vážná a pokud lidé nemusí ven, tak raději ať zůstanou doma. Usnadní to práci i záchranářům a všem lidem, kteří likvidují následky tlakové níže Boris," řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Některé turistické stezky jsou podle něj v Krkonoších zaplavené, vodní toky rozvodněné. "Situace v Krkonoších se má dnes ještě zhoršovat. Varujeme před pohybem v horách. V Krkonoších vydatně prší a na hřebenech hor je silný vítr," řekl Drahný.

Sesuvy půdy a popadané stromy uzavřely cesty do některých lokalit, například v okolí Pece pod Sněžkou do Obřího, Modrého a Zeleného dolu. Zemní laviny podle něj hrozí po celých horách i v dalších dnech. "Například sesuv půdy nad chatou Betyna v Peci pod Sněžkou uzavřel Obří důl. Technika pracuje na opětovném zprovoznění cesty. Po třech dnech dešťů se zvýšilo riziko zemních lavin, s tím musíme v příštích dnech počítat. Pokud zesílí vítr, tak jak uvádí předpověď, navíc hrozí pády stromů po celých Krkonoších,“ uvedl mluvčí.

Správa KRNAP v souvislosti s počasím z posledních dnů očekává na svém majetku škody značného rozsahu. "Přívalový déšť například zcela zničil příjezdovou cestu pod Martinovkou," řekl Drahný.

Správa KRNAP odpoledne informovala také o uzavření části lesní cesty mezi žlutou turistickou značkou - cestou Šraml a Portáškami ve Velké Úpě. Po cestě se valila voda, vyplynulo z videa uveřejněném na webu parku. "Do odstranění problémů s ucpaným propustkem potoka bude cesta uzavřena," uvedla Správa KRNAP.

Počasí a rozvodněné řeky působí problémy také na polské straně Krkonoš. Polský Krkonošský národní park (KPN) rozhodl, že park dočasně uzavře. "Vzhledem k pokračujícím intenzivním srážkám, které mají za následek náhlé stoupání vody v potocích a řekách v Krkonošském národním parku, rozhodl ředitel KNP až do odvolání uzavřít všechny turistické stezky v parku pro turistický ruch," uvedli zástupci polského KNP na webu.

Intenzivní a dlouhotrvající srážky podle KNP zaplavily mnoho úseků turistických stezek i lávek a mostů i na polské straně Krkonoš a jejich přecházení je nebezpečné. Zvýšily i riziko sesuvů hornin a bahna.

Silné lijáky, záplavy a vítr způsobené tlakovou níží Boris postihly nejen Česko, ale i další země střední a východní Evropy včetně Polska, Slovenska či Rakouska. Zejména v Krkonoších meteorologové nadále předpovídají vydatné srážky

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se souhlasem Správy KRNAP

Štítky Krkonoše, KRNAP, cesty, voda, zavřeno, stezka, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zapomeňte na procházky do přírody, apelují na lidi správci Krkonoš  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.