Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Za poslední hodiny se situace v Královéhradeckém kraji zhoršila. Povodňový stav je na 12 místech

Povodňová situace na tocích v Královéhradeckém kraji, které odvodňují Krkonoše a Broumovsko, nabírá na intenzitě. Od rána se počet míst s vyhlášeným stavem ohrožení zvýšil z osmi na dvanáct. Podle informací na webu povodí Labe jsou nejvíce postižené oblasti jsou na Labi, Úpě na Trutnovsku a Metuji a Stěnavě na Náchodsku.

Stoupající hladiny řek si vynutily uzavření několika silnic a domů. V Trutnově, městě s třicetitisícovými obyvateli, bylo z bezpečnostních důvodů uzavřeno Úpské nábřeží od kruhového objezdu u kina Vesmír po křižovatku s Novodvorskou ulicí. „Objízdná trasa vede ulicemi Na Struze, Žižkova a Československé armády,“ napsala Hradecké Drbně mluvčí tamní radnice Michaela Dědková.

Dopravní problémy způsobují také popadané větve a stromy. Silný vítr a podmáčená půda přispívají k náročným podmínkám, zvláště v horských oblastech, kde je horská silnice II/252 z Temného dolu na Pomezní boudy uzavřena. Podobně jsou kvůli pádům stromů přerušeny i některé železniční spoje.

Vyhněte se jízdě vlakem, radí České dráhy. Počasí komplikuje dopravu na železnici

Kvůli extrémním srážkám a nepříznivým povětrnostním podmínkám dochází na české železnici k vážným komplikacím. Popadané stromy a sesunutá zemina na trati způsobily během včerejšího dne celkem osm incidentů, při kterých vlaky Českých drah narazily do...

„Z důvodu velkého množství stromů v Královéhradeckém kraji se již od pátku snažíme vystřídat pohotovosti. Koridor je bez omezení. Teď monitorujeme tratě, kde se budeme snažit zachovat provoz,“ uvedl ve svém prohlášení mluvčí Českých drah Filip Medelský.

Situace ve Zdoňově na Broumovsku je obzvláště kritická. Po sobotní evakuaci 17 lidí kvůli přelivu vody z rybníka se dnes situace dále zhoršuje. „Několik rodinných domů je pod vodou, v místě nefunguje elektřina a je zaplavené i fotbalové hřiště," sdělila ČTK policejní mluvčí Martina Jandová. Zranění naštěstí zatím nejsou hlášena.

Na Labi ve Špindlerově Mlýně, u přehrady Labská a dále proti proudu, platí nejvyšší, třetí stupeň povodňové aktivity. Stejný režim je na Labi ve Vestřevi, pod přehradou Les Království, a na řadě dalších míst v regionu. Druhý stupeň ohrožení platí například na Metuji v Hronově a Novém Městě nad Metují a na dalších tocích v kraji.

Stav povodně se nadále vyvíjí a úřady vyzývají obyvatele k maximální opatrnosti a sledování aktuálních informací.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, strom, Labe, okres Trutnov, Broumovsko, Metuje, silnice, Trutnov, okres Náchod, Československá armáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za poslední hodiny se situace v Královéhradeckém kraji zhoršila. Povodňový stav je na 12 místech  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.