Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Hasiči měli během noci přes 300 výjezdů. Voda většiny řek zatím zůstává v korytu

, aktualizováno 14. září 2024, 8:20

Noc na sobotu byla v Královéhradeckém kraji relativně klidná. Déšť nebyl natolik vydatný, i přesto na několika řekách platí povodňové stupně. Podle meteorologů se může situace ještě změnit. Podle aktuální předpovědi bude pršet dnes přes den, v noci i během neděle.

V sobotu ráno bylo nejhůře na Labi v Krkonoších. Ve Špindlerově Mlýně platil třetí stupeň aktivity a voda stále stoupala. Přes noc se tok Labe u obce Vestřev dostal na třetí stupeň, ale nad ránem se situace uklidnila. V sedm ráno byl vyhlášen druhý stupeň.

První povodňový stav, tedy bdělost, byl dnes ráno na dalších šesti místech: na přehradě Les Království, u Stanovic, na Úpě ve Zlíči, na Metuji v Krčíně, na Orlici v Týništi nad Orlicí, Divoké Orlici v Kostelci nad Orlicí a také Čermné nad Orlicí.

„Během noci hasiči vyjížděli k 365 událostem v celém Královéhradeckém kraji,“ uvedl na sociálních sítích mluvčí krajských hasičů Zbyněk Voříšek. Z toho 310 se přímo týkalo počasí nebo výstrah Českého hydrometeorologického ústavu. Nejvíce výjezdů měli na Trutnovsku, kde odstraňovali následky silného větru. Většinou šlo o odstraňování popadaných stromů.

Několik výjezdů za sebou mají i energetici. K dnešní sedmé hodině ranní bylo v Královéhradeckém kraji hlášeno 21 poruch na vedení vysokého napětí. „Bez energie se tak v Královéhradeckém kraji ocitlo 13 000 domácností, v Pardubickém kraji je to 1000 domácností. K nejpostiženějším oblastem patří Trutnovsko směrem na Semily, Náchodsko a Vrchlabsko,“ napsala pro Hradecké Drbny mluvčí ČEZu, Šárka Lapáčková Beránková.

„Dnes by mělo být v Královéhradeckém kraji zataženo s deštěm. Během dne budou místy srážky slábnout,“ uvádí na webu meteorologů Jaroslav Tuček. Dodává však, že vydatné srážky můžeme čekat především na horách. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat mezi 11 a 14 stupni Celsia.

Pro východní Čechy stále platí varování meteorologů. Po celém území je vyhlášen nejvyšší stupeň nebezpečí v souvislosti s deštěm a povodněmi. Varování platí i pro silný vítr, kde se jedná o první stupeň varování.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením HZS Královéhradeckého kraje

Štítky Královéhradecký kraj, Labe, Vestřev, vichřice, Vodní nádrž Les Království, Stanovice, Úpa, Zlíč, Metuje, Orlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči měli během noci přes 300 výjezdů. Voda většiny řek zatím zůstává v korytu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.