Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Hradec Králové nechal na ohrožená místa přesunout pytle s pískem. Město budou hlídat drony

Hradec Králové dokončuje přípravy na povodňovou vlnu, která by měla zasáhnout město během nadcházejícího víkendu. Podle předpovědí meteorologů se očekává silný déšť a vichřice, které mohou vést k významnému zvýšení vodních hladin v ohrožených oblastech. Město už rozvezlo stovky pytlů s pískem do nejrizikovějších lokalit, jako jsou Melounka, Malý labský náhon a Chaloupecká svodnice, které byly identifikovány jako klíčová riziková místa.

Hladina Labe přesáhla třetí povodňový stupeň. Situace se přes noc může zhoršit

Labské údolí se ocitlo ve stavu kritického ohrožení, když hladina Labe překročila třetí povodňový stupeň. Po intenzivním upouštění přehrady Labská ve Špindlerově Mlýně se situace dále vyostřuje. Podle posledních informací zveřejněných na webu Povodí...

Povodňová komise města, která již dvakrát zasedla, jedná preventivně od středy. Připravenost je na vysoké úrovni a komise je ochotna zasednout kdykoliv podle vývoje situace. „Městská policie již zahájila pravidelné hlídky v těchto oblastech a bude zvyšovat jejich četnost v případě zhoršení situace,“ napsala novinářům primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová (HDK).

Město také nasadí dva městské drony, které pomohou sledovat změny hladin, stav mostů a komunikací a protipovodňových zábran. „Díky dronům může město rychle reagovat na jakékoli změny a přizpůsobit své zásahy aktuálním podmínkám. Drony budou využity, pokud to klimatické podmínky dovolí,“ řekl Lukáš Řádek (TOP09), náměstek primátorky.

Městská část Plotiště, která je obzvláště ohrožená bleskovými povodněmi, bylo již dovezeno několik stovek pytlů s pískem. Během léta tam bylo převezeno okolo 600 pytlů, a dalších 120 přibylo během včerejšího odpoledne. Technické služby ve městě mají dalších 400 pytlů připravených k plnění, které budou v případě potřeby distribuovány do zasažených oblastí, nejčastěji prostřednictvím dobrovolných hasičů.

Městské lesy ve spolupráci s Hradeckými službami zajistily 50 tun písku, který je k dispozici na hradeckém letišti. Písek je zdarma nabízen občanům z ohrožených lokalit k naplnění pytlů.

S ohledem na silný vítr a vydatný déšť je také možné, že dojde k pádu nebo vyvracení stromů, zejména v podmáčených oblastech. Pro tyto případy má město připravené odborně proškolené pracovníky a techniku, která může zasáhnout na místě nezbytného zásahu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky pytle, Hradec Králové, povodně, hasiči, počasí, foto, Plotiště, varování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové nechal na ohrožená místa přesunout pytle s pískem. Město budou hlídat drony  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.