Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Na Trutnovsku likvidují hasiči popadané stromy, v Plotištích se zřítila zahradní chatka

, aktualizováno 13. září 2024, 14:30

Déšť v kombinaci se silným větrem od dnešního rána zaměstnává hasiče v Královéhradeckém kraji. Zasahují u popadaných stromů a větví do silnic a koryt toků převážně na Trutnovsku.

 Podle aktuální výstrahy platí pro většinu Česka extrémní povodňové ohrožení. Velmi vydatné srážky zřejmě doprovodí hlavně od večera i silný vítr. "Od rána evidujeme 14 výjezdů k odstranění stromů a větví, někde jsou popadané na komunikace, jinde do vodních toků. Lze to určitě spojit s vývojem počasí. Rozhodně to ale není nic zásadního v kontextu toho, co očekáváme," řekla po poledni mluvčí krajských hasičů Zuzana Strouhalová.. Podle ní hasiči v kraji zatím nemají hlášené žádné události související s velkou vodou. Nadále také platí varování před vstupem do lesů a parků.

Na západním okraji Hradce Králové v městské části Plotiště nad Labem se zřítila zahradní chatka do potoka Melounka. Hasiči tam dopoledne čistili koryto vodního toku, aby se netvořila hráz. Velká voda zasáhla Plotiště v červenci a v srpnu čtyřikrát po sobě po prudkých bouřích. Rozvodnil se tam právě potok Melounka, který teče do Plotišť od západu. Voda tehdy zaplavila desítky domů.

V Královéhradeckém kraji zatím nejsou informace o výskytu mimořádných situací na vodních tocích. V regionu má být dnes podle předpovědi meteorologů zataženo s deštěm, postupně k večeru vydatnějším. Nejvyšší teploty budou od sedmi do deseti stupňů Celsia, na horách asi šest stupňů. Vítr bude zesilovat, na horách může dosahovat v nárazech rychlosti až 90 kilometrů za hodinu. Na horách spadne přes den kolem 20 milimetrů srážek, tedy 20 litrů na metr čtvereční.

Meteorologové dnes rozšířili výstrahu na extrémní povodně na téměř celou zemi s výjimkou západu Čech. Nejvíc se podle nich řeky rozvodní o víkendu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se souhlasem HZS Královéhradeckého kraje

Štítky hasiči, Trutnovsko, Hradecko, chatka, voda, strom, ČR, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Trutnovsku likvidují hasiči popadané stromy, v Plotištích se zřítila zahradní chatka  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.