Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Města, vodohospodáři i pořadatelé kulturních akcí v hradeckém kraji se připravují na velkou vodu

Do východních Čech mají dorazit extrémní deště. Český hydrometeorologický ústav vydal nejvyšší stupeň varování. Výstraha platí před vydatným deštěm i vodou, která se může vylít z koryt některých řek. Na situaci v Královéhradeckém kraji se připravují jednotlivá města, energetici, pořadatelé kulturních akcí i vodohospodáři. Hejtman na dnešní odpoledne svolal jednání povodňové komise.

„Jsme v kontaktu s obecními samosprávami prostřednictvím pracovníků krizového řízení a přes hasičský záchranný sbor koordinujeme činnost se sbory dobrovolných hasičů, aby byla zajištěna bezpečnost pro všechny obyvatele našeho kraje,“ napsal ve svém prohlášení hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

Vodohospodáři reagují na předpověď počasí odpouštěním vody z některých přehrad, například na přehradě Les Království na Labi u Dvora Králové nad Labem včera odpouštěli standardní tři kubíky vody za vteřinu. Během dnešního dopoledne se odpouštění zrychlilo na 15 kubíků.

Sedminásobně byl včera zvýšen i odtok na Pastvinách na Divoké Orlici, v Hamrech na Chrudimce, trojnásobně z přehrady Labská, z tří na pět kubíků také z Rozkoše. Během dopoledne v Královéhradeckém kraji byla většina toků řek v normálu.

Kromě vodohospodářů jsou v pohotovosti i hasiči. „Posílili jsme počty příslušníků Krajského operačního střediska a všechny potřebné informace jsme poslali do obcí s rozšířenou působností,“ uvedl pro redakci mluvčí hasičů Zbyněk Voříšek.

Na možné komplikace spojené s počasím se připravují i energetici. Na základě výstrahy meteorologů se zařídila i například společnost ČEZ. „Posílili jsme poruchové čety v terénu i týmy na dispečinku a v call centrech,“ řekla Drbně mluvčí dodavatele Šárka Beránková. Zároveň dodala, že bylo třeba zajistit některé distribuční zařízení, u kterých hrozilo jejich zaplavení.

Hradec Králové vyzval pořadatele ke zrušení kulturních akcí

Radnice v Hradci Králové dnes dopoledne vyzvala ke zrušení venkovních kulturních akcí. Na organizátory apeluje, aby zvážili pořádání akcí vzhledem k aktuální předpovědi a doporučením vlády ČR.

„Občané byli požádáni, aby vyklidili okolí vodních toků od překážek, které by mohly bránit odtoku vody. Zároveň byli upozorněni na nebezpečí pohybu v podmáčených oblastech a riziku pádů stromů,“ uvedla pro Hradeckou Drbnu mluvčí radnice Kateřina Rohlíčková.

V Trutnově také probíhají přípravy. „Máme v pohotovosti povodňovou komisi a kolegyně z vodoprávního úřadu mají nonstop službu,“ řekla Hradecké Drbně mluvčí radnice v Trutnově Michaela Dědková. Zároveň dodala, že je radnice připravená pomoci lidem, které voda zasáhne, například vypůjčením vysoušečů.

Někteří organizátoři už o zrušeních svých akcí informovali. Konat se nebudou například Dožínky v Hradci Králové, víkendový koncert na Letním parketu Výrava, Den Černé hory v Krkonoších nebo například strašidelný Food festival v Novém Bydžově.

Omezení už přijali i organizátoři festivalu Jičín – město pohádek. Minimálně dnešní program se bude konat pouze ve vnitřních prostorách. „O dalším postupu a případném náhradním sobotním programu vás budeme informovat v průběhu dnešního odpoledne. Sledujte prosím sociální sítě festivalu Jičín – město pohádky,“ napsal Drbně mluvčí jičínské radnice Jan Jireš.

Ohodnoť článek

Foto se svolením HZS Královéhradeckého kraje

Štítky Královéhradecký kraj, vodní hospodářství, kulturní akce, Česko, Hradec Králové, povodeň, přehrada, Trutnov, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města, vodohospodáři i pořadatelé kulturních akcí v hradeckém kraji se připravují na velkou vodu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.