Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

V příštím týdnu začne výstavba dalšího úseku dálnice D35 mezi Hradcem Králové a Jičínem

Ředitelství silnic a dálnic zahájí výstavbu dalšího úseku budoucí dálnice, která má spojit krajskou metropoli s Jičínem. První práce začaly na úseku mezi Hořicemi a Sadovou. Od pondělí budou dělníci pracovat také na úseku mezi Sadovou a dálniční křižovatkou v Plotištích.

„Zahájení stavby se uskuteční v pondělí v deset hodin dopoledne na místě křížení nově budované dálnice D35 se silnicí číslo 35,“ napsala Hradecké Drbně mluvčí ŘSD Petra Drkulová.

Za metr 7,5 kilometru dlouhé dálnice stát zaplatí přes 200 tisíc korun. Celková cenovka se vyšplhá na 1,63 miliardy korun. I přesto jde o nižší částku, než s jakou Ředitelství silnic a dálnic původně počítalo. „Nejvýhodnější nabídku podalo sdružení firem MI Roads, Doprastav a Duna Aszfalt za 1 628,3 milionu korun bez DPH,“ napsal před časem na sociální síti X ředitel ŘSD Radek Mátl. Dodal, že jde zhruba o třetinu nižší cenu.

Na celé trase nového úseku D35 budou dvě protihlukové stěny, tři mosty a dvě mimoúrovňové křižovatky. Jedna bude přímo v Sadové, druhá bude součástí již postavené křižovatky v Plotištích. Pokud vše půjde podle plánu, Ředitelství silnic a dálnic plánuje, že úsek bude stavět tři roky.

Cílem nové dálnice je především ulevit okolním obcím, přes které proudí velké množství aut. „Současná komunikace přímo protíná obce, přes které proudí velká část tranzitní dopravy,“ uvádí ŘSD v prezentačním videu.

Ze současné silnice první třídy spojující Hradec Králové a Jičín se následně stane silnice druhé třídy, která bude zároveň sloužit jako doprovodná komunikace.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MIlan Mařas

Štítky Jičín, Hradec Králové, dálnice D35, Ředitelství silnic a dálnic, stavba, silnice, doprava, dálnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V příštím týdnu začne výstavba dalšího úseku dálnice D35 mezi Hradcem Králové a Jičínem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.