Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Alej roku 2024 otevřela nominace. V minulém ročníku se do TOP 10 dostala Jaroměř

V rámci projektu Alej roku 202" se objevily první nominace. Královéhradecký kraj má zatím prvního zástupce. V minulém ročníku bodovala Lánského alej v Jaroměři, která se probojovala mezi TOP 10 nejlepších v republice.

„Aleje jsou často starší než některé budovy ve městech a jsou živým připomínáním generací, které zde žily a pracovaly,“ uvádí v tiskové zprávě mluvčí projektu Luboš Pavlovič. Například Lipová alej v Červené Lhotě, která vede na starou cestu ke mlýnu, nebo Platanová alej u pivovaru v Protivíně, jsou důkazem, jak historie může být přítomna v každodenním životě.

V současné době má Královéhradecký kraj jednu nominaci – Lipovou alej dětí kousek od Úbislavic na Jičínsku. Místo u Jána je křižovatkou prastaré cesty spojující královéhradecko s hradem Kumburk.

„Jsem si jistá, že anketa Alej roku je jeden ze způsobů, jak lze chránit aleje tím, že ukážeme, že o aleje máme zájem ve svém okolí, že jsou oblíbeným místem a že víme o jejich pozitivních funkcích,“ vyzývá v tiskové zprávě k hlasování koordinátorka ankety Denisa Hronová.

V minulém roce získala krajské prvenství Lánského alej

Celorepublikově bylo přihlášeno celkem 83 stromořadí. Konkrétně Královéhradecký kraj reprezentovalo 11 alejí. Regionální kolo nakonec vyhrála Lánského alej v Jaroměři. V celorepublikovém měřítku se umístila na desátém místě.

„Kolem Lánské aleje chodím skoro každý den. Je tu už dlouho a vždy, když jdu okolo, říkám si, jak je krásná a že bych si přál, aby takovýchto alejí bylo více. Má sice jen 10 stromů (5 na každé straně), ale je kouzelná. Doufám, že zde bude stát ještě hodně dlouho,“ uvedl v přihlášce aleje v Jaroměři Tomáš Havelka.

Lánského alej v Jaroměři v celostátním žebříčku skončila na desátém místě s 330 hlasy. Úplným vítězem se stala alej ke klášteru Hora Matky Boží Hedeč v Králikách. Ta pro svůj Pardubický kraj získala celkem 1 157 hlasů.

Ohodnoť článek

Foto se souhlasem obce Úbislavice

Štítky alej, Jaroměř, Královéhradecký kraj, okres Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alej roku 2024 otevřela nominace. V minulém ročníku se do TOP 10 dostala Jaroměř  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.