Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Nová éra sociální péče: V Nové Pace vznikne domov pro osoby se zdravotním postižením

Královéhradecký kraj zahájil stavbu unikátního domova pro osoby se zdravotním postižením v Nové Pace. Nově postavené čtyři samostatné domy poskytnou místo pro tříčlenné domácnosti, což je první takové řešení v regionu. Celkové náklady na realizaci dosáhnou 45,3 milionu korun, přičemž projekt bude částečně financován z dotace Národního plánu obnovy.

Vize komunitního bydlení, která má vzniknout do konce roku 2025, je odpovědí na potřebu decentralizace sociálních služeb a přechod od velkých institucí k bydlení, které více připomíná běžné rodinné prostředí. „Chceme, aby naši klienti žili co nejvíce běžným životem, ve vlastních domovech, s přístupem k individuální péči,“ řekla novinářům náměstkyně hejtmana Martina Berdychová (Východočeši).

Každý z nových domů bude stát na svažitém pozemku, což umožní zajímavé architektonické řešení s terasami a obývacími prostory orientovanými do společného areálu. Domovy budou dispozičně přizpůsobeny potřebám svých obyvatel, přičemž se klade důraz na bezbariérový přístup a maximální soukromí.

„Důraz je kladen také na energetickou účinnost – domy budou vybaveny tepelnými čerpadly a fotovoltaickými panely. To vše přispěje k ekologičtějšímu a ekonomičtějšímu provozu,“ dodal náměstek Pavel Bulíček (Piráti).

Projekt nejenže zvýší kapacity komunitního bydlení, ale také integruje osoby se zdravotním postižením do společnosti tím, že nabízí kvalitní životní prostředí uprostřed přírody s možností aktivní účasti na společenském životě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Královéhradeckého kraje

Štítky domov, osoby s postižením, Nová Paka, Královéhradecký kraj, spolubydlení, Martina Berdychová, Východočeši, Pavel Bulíček, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová éra sociální péče: V Nové Pace vznikne domov pro osoby se zdravotním postižením  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.