Počasí dnes13 °C, zítra12 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Opakované záplavy Plotišť v Hradci Králové možná souvisí s dálnicí

Problém záplav, které v červenci a v srpnu čtyřikrát zasáhly čtvrť Plotiště v Hradci Králové, bude radnice řešit s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD). V roce 2021 na západním okraji města otevřená dálnice D11 zřejmě změnila odtokové poměry v lokalitě. Další protipovodňová opatření bude město řešit s Povodím Labe.

Primátorka Pavlína Springerová uvedla, že o situaci jednala na ministerstvu dopravy s ministrem dopravy Martinem Kupkou a generálním ředitelem ŘSD Radkem Mátlem. "Pan generální ředitel slíbil, že okamžitě zadají studii odtokových poměrů, protože je tam pravděpodobně určitá příčinnost mezi výstavbou D11 a změnou odtokových poměrů," uvedla primátorka Pavlína Springerová. Dálnice D11 leží od Plotišť přibližně dva kilometry.

Bouře s velmi silným deštěm zasáhly západní část Hradce Králové dvakrát v polovině července a pak ještě v noci na 19. srpna a ráno 21. srpna. Přívaly deště nejvíce postihly hradecké Plotiště, kde se rozvodnil potok Melounka, která teče do Plotišť od západu a pod dálnicí podtéká. Voda zaplavila desítky domů. "Již bylo odvezeno 14 tun povodní poškozených věcí, předpokládá se odvoz až 20 tun," řekl k následkům náměstek primátorky Lukáš Řádek.

Ze studie by měla podle primátorky vyplynout potřebná protipovodňová opatření. "ŘSD je připraveno na nich participovat. My jsme jako město slíbili součinnost," uvedla s tím, že na řešení situace se bude podílet i státní podnik Povodí Labe.

První opatření se podle Springerové již udělala. "Došlo k preventivnímu rozhrnutí pravděpodobně ilegální hráze na levém břehu Melounky. Přislíbili jsme obnovení svodnice z postranních cest, pročištění Melounky i Labského náhonu, vyčištění příkopů a propustí v podél komunikací v Plotištích," uvedla. Koryto Melounky pročistí podle hradecké radnice i obec Všestary, kterou potok ve své horní části protéká.

Po třetí povodni lidé v Plotištích podle Springerové dostali na ochranu domů 800 pytlů s pískem, čímž se škody při čtvrtém přívalovém dešti podařilo minimalizovat.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se souhlasem Wikipedie

Štítky ČR, správa, záplavy, silnice, D11, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opakované záplavy Plotišť v Hradci Králové možná souvisí s dálnicí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.