Počasí dnes13 °C, zítra12 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Hořická sochařská škola slaví 140 let. Jde o jednu z nejstarších uměleckých škol

Založená v roce 1884, Hořická sochařská škola je nejen jednou z nejstarších uměleckých škol, ale také domovem nejdéle fungujícího oboru sochařství v Evropě. Historie školy sahá do doby, kdy region prožíval boom těžby a zpracování pískovce, což inspirovalo k vytvoření školy s bohatou sochařskou a kamenickou tradicí.

Školu proslavily osobnosti jako Vilém Dokoupil, Mořic Černil, či Quido Kocián. První dekády existence školy byly ve znamení významných uměleckých realizací a účastí na mezinárodních výstavách, jako byla ta v Paříži v roce 1925.

Dnešní doba svědčí o neustálé výuce a úspěchu studentů a absolventů školy, kteří získávají ocenění a prosazují se ve světě umění. „Hořická škola dnes nabízí studium v oborech sochařství, restaurátorství a malbu, stejně jako technické obory zaměřené na geotechniku a stavitelství,“ uvádí na webu města Michal Ludvík z kanceláře starosty a tajemníka.

Oslavy 140. výročí zahrnují řadu výstav a akcí, které představují nejen historii, ale i současnost školy. Například výstava "To, co zbylo" v Galerii plastik nebo účast na "Mezinárodním dni sochařství". Další výstava proběhne koncem září.

Závěr oslav bude patřit výstavě v Galerii U Přívozu v Hradci Králové, která ukončí tento významný rok pro Hořickou sochařskou školu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kenyh | Wikipedia

Štítky výstava, umělecká škola, sochařství, Mořic Černil, Quido Kocian, Paříž, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hořická sochařská škola slaví 140 let. Jde o jednu z nejstarších uměleckých škol  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.