Počasí dnes13 °C, zítra12 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Šéf hradecké policie se přestupku kvůli odchodům policistů nedopustil

Královéhradecký krajský policejní ředitel Petr Sehnoutka se v případu loňského odchodu dvou vedoucích policistů ze služby kázeňského přestupku nedopustil. Policejní prezident Martin Vondrášek kázeňské řízení vedené se Sehnoutkou tento měsíc zastavil. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. Sehnoutka, který krajskou policii vede od srpna 2023, již dříve nátlak ze své strany na policisty, aby sbor opustili, odmítl.

Případ policie řešila na popud vyjádření bývalého policejního prezidenta Jana Švejdara, který mimo jiné na síti X uvedl, že jeden z důstojníků byl k odchodu donucen.

Kázeňskému řízení Sehnoutka čelil od dubna kvůli možnému porušení etického kodexu. Úřad vnitřní kontroly Policejního prezidia ČR dříve podezření ze spáchání trestného činu či přestupku ze strany krajského ředitele nezjistil. Ze závěru šetření však vyplynulo podezření na možné porušení etického kodexu.

"Policejní prezident se ztotožnil se zjištěními i právním názorem pověřeného důstojníka a řízení o kázeňském přestupku zastavil, neboť spáchání skutku, o němž se řízení vedlo, nebylo příslušníkovi prokázáno," sdělil Aktuálně.cz mluvčí prezidia Jozef Bocán.

Kázeňské řízení vedl pověřený důstojník policejního prezidia, případu se věnoval přes tři měsíce. "Provedl téměř dvě desítky úkonů, včetně ověření některých tvrzení pokusem přímo na místě," sdělil mluvčí Bocán. Pokus na místě podle informací serveru spočíval v rekonstrukci situace pro ověření toho, zda v ní mohl svědek údajně nevhodné Sehnoutkovo vystupování slyšet tak, jak ho popsal.

Podle Deníku N se Sehnoutkovo jednání týkalo ředitele trutnovské policie Pavla Škandery a bývalého krajského policejního náměstka Jiřího Karáska, který se rozhodl odejít do civilu ke konci roku 2023 a v prvních lednových dnech náhle zemřel. Karásek opustil řady policie téměř po 34 letech a Škandera po více než 38 letech.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Policie ČR | Pixabay

Štítky ČR, policie, personální, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šéf hradecké policie se přestupku kvůli odchodům policistů nedopustil  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.