Počasí dnes19 °C, zítra13 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

ANKETA: Hradec Králové čelí problému černých skládek, který stojí miliony ročně

Ve snaze udržet Hradec Králové čistý, město a jeho obyvatelé čelí výzvě v podobě černých skládek. Tyto nelegálně vznikající hromady odpadu se objevují nejen ve volné přírodě, ale i vedle přeplněných kontejnerů na odpad. Ačkoliv počet skládek díky efektivnímu systému úklidu klesá, finanční náklady na jejich odstranění stoupají. Od roku 2018 do letošního roku dosáhly náklady na jejich likvidaci téměř sedmi milionů korun.

Město provozuje čtyři sběrné dvory a nabízí možnosti pro opětovné využití odložených věcí, jako jsou re-use pointy a bazary. Navzdory tomu však někteří obyvatelé a firmy pokračují ve špatných odpadových návycích, což zvyšuje náklady a práci pro městské služby.

„V roce 2018 vynaložilo město na čištění skládek více než 770 tisíc korun, a částky se v následujících letech zvýšily, s poklesem pouze v roce 2022. Poslední údaje ukazují, že za první pololetí letošního roku město utratilo téměř 850 tisíc korun,“ uvádí v tiskové zprávě mluvčí magistrátu Kateřina Rohlíčková.

ANKETA: Oznámkujte odpadové hospodářství Hradce Králové.

Celkem hlasovalo100 čtenářů

Pro zvýšení efektivity, město využívá technologie jako mobilní kamery a aplikace Munipolis pro snadnější hlášení problémů. Cílem je nejen zlepšit čistotu, ale i zvýšit povědomí a odpovědnost místních firem a občanů. Pokuty za nesprávné odkládání odpadu jsou vysoké, což je motivace k dodržování pravidel.

Město také poskytuje přepravní službu pro ty, kteří nemohou odpad sami odvézt do sběrného dvora, s cílem dalšího snížení vzniku černých skládek. „Předání odpadů je pro obyvatele města ve stejném režimu jako ve sběrných dvorech, tedy zdarma. Zpoplatněna je pouze přeprava, a to v sazbách již od 100 korun, podle vzdálenosti a objemu předaných věcí nebo odpadů,“ vysvětluje v tiskové zprávě ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek

Výsledky těchto opatření jsou vidět v postupném snižování počtu skládek a zvyšování čistoty ve městě.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením MMHK

Štítky černá skládka, Hradec Králové, odpad, sběrný dvůr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Hradec Králové čelí problému černých skládek, který stojí miliony ročně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.