Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Obnova historického sgraffita oživila průčelí Dětské kliniky v Hradci Králové

Fakultní nemocnice v Hradci Králové (FN HK) dokončila restaurování unikátního sgrafita na Dětské klinice, dílo ožívá před očima návštěvníků i zaměstnanců.

Fakultní nemocnice Hradec Králové se může pochlubit úspěšně dokončeným projektem restaurování monumentálního sgrafita, které zdobí průčelí Dětské kliniky. Dílo, vytvořené v roce 1953 renomovaným sochařem Bedřichem Šimonem, zobrazuje idylické scény hrajících se dětí a personálu nemocnice.

Restaurátorské práce na 12 metrů širokém a více než tři metry vysokém sgraffitu byly nezbytné, protože původní výzdoba byla již obtížně viditelná. „Jsem rád, že se podařilo ve spolupráci s památkáři a realizační firmou obnovit sgrafito, které si pamatuje několik generací pacientů," řekl v tiskové zprávě  Aleš Herman, ředitel FN HK.

Historie Dětské kliniky sahá do roku 1949, kdy byl položen základ budovy podle návrhů architektů Jana Rejchla, Františka Steinera a Václava Rohlíčka. Stavba trvala pět let a od roku 1954 slouží potřebám nemocničního komplexu.

V areálu FN HK se nachází i další umělecká díla, včetně kovové plastiky od Karla Mahrly u pavilonu neurochirurgie a sochy zdravotní sestry s kojencem od Jana a Marie Wagnerových před porodnickou klinikou.

Ohodnoť článek

Foto se svolením FNHK

Štítky klinika, Fakultní nemocnice Hradec Králové, sgrafito, Hradec Králové, Bedřich Šimon, restaurování, Jan Rejchl, František Steiner, Václav Rohlíček, Marie Wagner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obnova historického sgraffita oživila průčelí Dětské kliniky v Hradci Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.