Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

U turistů boduje zámek v Opočně, propadly se Ratibořice

Nejvyšší nárůst návštěvnosti hlásí zámek Opočno na Rychnovsku a naopak největší propad zámek v Ratibořicích na Náchodsku. Vyplynulo to z informací památkářů.

Podle mluvčí územní památkové správy na Sychrově Lucie Bidlasové může být za meziročním poklesem návštěvnosti v kraji větší propagace památek v regionu v loňském roce. V roce 2023 byla návštěvnická sezona ve znamení projektu Po stopách šlechtických rodů, který byl zaměřený na rod Harrachů.

"Rok Harrachů byl cílený na Královéhradecký kraj, stěžejním objektem v rámci celé republiky byl zámek Hrádek u Nechanic. Tím pádem se na Královéhradecký kraj soustředila pozornost. Letos jsou to Habsburkové, větší pozornost tak mají severočeské Zákupy nebo Konopiště," řekla Lucie Bidlasová.

Památkáři v kraji zaznamenali zvýšený zájem o návštěvu památek ráno a dopoledne, velký zájem je o večerní prohlídky nebo kulturní akce. "Vyšší návštěvnosti dosáhl v kraji zámek Opočno, kde se konalo velké množství doprovodných akcí, a to i večerních," uvedla Bidlasová.

Na opočenský zámek letos do konce července přišlo 20.490 lidí, loni za stejnou dobu o 975 méně, tedy 19.515, což je meziroční nárůst o 4,8 procenta. V červnu a červenci činil meziroční nárůst 11,9 procenta, kdy tam letos zavítalo 14.713 lidí proti 12.958 loni za stejnou dobu.

Naopak razantní pokles zaznamenal zámek Ratibořice, a to v meziročním srovnání o více než 22,5 procenta, kdy tam do konce července přišlo 22.540 lidí a loni za stejnou dobu 27.618. V červnu a červenci tam přišlo celkem 15.948 lidí a loni za stejnou dobu 20.647, což je pokles o 29,5 procenta. "V Ratibořicích je pokles návštěvnosti z více důvodů. Situaci například dlouhodobě komplikuje zhoršená dopravní obslužnost," uvedla Bidlasová.

Nejnavštěvovanější z pěti památek ve správě NPÚ v kraji zůstává barokní hospital v Kuksu na Trutnovsku, kam přišlo od začátku roku 33.624 lidí, což bylo o 482 méně, tedy o 1,4 procenta méně než loni za stejnou dobu. Návštěvnost za červen a červenec je srovnatelná, letos 20.634 a loni za oba měsíce 20.628, vyplynulo ze statistik NPÚ.

Zámek Náchod navštívilo do konce července 20.535 lidí, o 1199 lidí méně než loni, což je pokles návštěvnosti o 5,8 procenta. Dosavadní letní návštěvnost, tedy za červen a červenec je 14.235 lidí, meziročně o 7,5 procenta nižší.

Návštěvnost zámku Hrádek u Nechanic letos do konce července poklesla o téměř 19 procent z 18.490 lidí na letošních 15.546. Návštěvnost za červen a červenec klesla o 12,8 procenta - z 10.489 na letošních 9296 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se souhlasem města Opočno

Štítky ČR, památky, turistika, Královéhradecký, Opočno, Ratibořice, zámek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U turistů boduje zámek v Opočně, propadly se Ratibořice  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.