Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Úředníci ze stavebních úřadů v Královéhradeckém kraji si stěžují na nefungující progam

Stavební úřady v Královéhradeckém kraji mají měsíc po spuštění nadále problémy s novým systémem stavebního řízení. V systému se dosud změnily jen detaily, přičemž stále nejsou dořešeny zásadní věci nezbytné pro fungování stavebních úřadů.

Některé radnice se obávají odchodu úředníků kvůli přetížení stavebních úřadů, vyplynulo z ankety ČTK. Údaje jsou k 30. červenci. Na špatné fungování systémů, chybějící funkce či nedostatečné školení na nový režim řízení si stěžují stavební úřady v Česku ode dne spuštění nových systémů 1. července.

Ve stotisícovém Hradci Králové prostřednictvím nového systému přijal stavební úřad k 30. červenci 40 nových žádostí. "Do 30. června bylo v letošním roce podáno přibližně 4600 podání, nevyřízených je zhruba 1830," sdělila mluvčí hradeckého magistrátu Kateřina Rohlíčková.

Podle ní je nyní největším problémem to, že systém neumožňuje podepisovat. "Kolegové systém zatím hodnotí jako ne příliš přehledný, bohužel obsahuje zavádějící pojmy a stále neumí rozlišit standardní organizační uspořádání úřadů. Systém také neumožňuje nastavit variabilitu práce," uvedla Rohlíčková.

V pondělí 29. července ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) podle ní teprve uvedlo na svých stránkách seznam změn. "Konečně se podařilo rozlišit v systému agendu stavebního úřadu a dotčeného orgánu, změny avizované MMR nejsou zohledněny v příručkách," uvedla Rohlíčková.

Stavební úřad ve třicetitisícovém Trutnově dosud v novém systému obdržel 36 žádostí. Staré žádosti se v Trutnově podle mluvčí radnice Michaely Dědkové daří vyřizovat s přiměřeným zpožděním, se kterým však převážná většina žadatelů počítala, protože je podali nekompletní. "V systému se za poslední týden změnily pouze drobnosti. Stále však nejsou dořešeny zásadní záležitosti nezbytné pro fungování stavebních úřadů v zákonných mantinelech," řekla Michela Dědková.

Podle ní vzhledem k chaotičnosti, nelogičnosti a neúplnosti systému je pro některé pracovníky problém se s novým systémem sžít. "Dosud kvůli novému systému a stavebnímu zákonu podaly výpověď dvě úřednice stavebního úřadu. Dalších výpovědí se obáváme,“ řekla Dědková. V Hradci Králové a v Náchodě dosud kvůli novému systému nikdo výpověď nepodal, vyplynulo z vyjádření zástupců obou měst.

"Systém hodnotíme jako absolutně nepřipravený," sdělila mluvčí náchodské radnice Nina Adlof. Podle ní jsou nedostatky v zásadních věcech, například nefunguje doručování nebo počítání nabytí právní moci. Stavebnímu úřadu ve dvacetitisícovém Náchodě zbývá zpracovat asi 70 procent žádostí podaných papírově do konce června.

Podle mluvčí náchodské radnice školení na nový systém je za současné situace značně komplikované, úřad proto proškolil minimum pracovníků. "Jelikož systém nefunguje, je složité něco školit, či se ze školení něco naučit. V současné době 95 procent zaměstnanců řeší stále staré žádosti, to je dle starého stavebního zákona a ve spisové službě města jako doposud. Nový systém zatím řeší ve většině případů pouze vedoucí stavebního úřadu a jeden pracovník IT," dodala Adlof.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com/tz9728

Štítky ČR, správa, stavby, internet, obce, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úředníci ze stavebních úřadů v Královéhradeckém kraji si stěžují na nefungující progam  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.