Počasí dnes30 °C, zítra23 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Hradec Králové se vyžívá v mozaikovém sekaní. U Brněnské vzniklo velké městské logo

V Hradci Králové se objevuje stále více obrazců vysekávaných do trávy. Tato metoda, známá jako mozaikové sečení, je již druhým rokem aplikována Technickými službami města s cílem podpořit biologickou rozmanitost a zlepšit zadržování vody v krajině.

„Princip mozaikového sečení spočívá ve vynechávání částí travnatých ploch, které pak mohou sloužit jako refugia pro různé druhy hmyzu a malých živočichů," vysvětluje v tiskové zprávě Adam Záruba, náměstek pro oblast životního prostředí. Tento šetrný přístup doplňuje tradiční sečení, jenž je nezbytné pro udržení travnatých ploch vhodných pro rekreační využití.

Dynamika města se také odráží v novém logu města, které bylo vysekáno do trávníku na Brněnské ulici. „Kreativní obrazce nejen zdobí, ale jsou také praktickým přínosem pro biodiverzitu," dodává ve zprávě Daniel Jeřábek z Technických služeb.

S touto novou praxí se v Hradci Králové setkáváme na přibližně 400 hektarech městských zelených ploch. Sečení trávy zde zabere až šest týdnů, v závislosti na její výšce a růstu. Místa s hustou zástavbou a vyšší frekvencí využití, jako jsou dětská hřiště, však zůstávají mimo možnosti mozaikového sečení.

Tento ekologický trend přináší do městského prostředí změnu, která může nejen že zlepšovat estetiku města, ale také aktivně přispívá k ochraně a rozvoji místního ekosystému.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMHK

Štítky Hradec Králové, trend, sekání, tráva, příroda, logo, mozaikové, mozaika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Fišera

Tak jestli sekaj taky jako u nás bez košů na zem, tak jim to brzo shnije.

Úterý, 30. července 2024, 11:37Odpovědět

Hradec Králové se vyžívá v mozaikovém sekaní. U Brněnské vzniklo velké městské logo  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.