Počasí dnes30 °C, zítra23 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

V Jičíně vznikne nové Centrum duševního zdraví. Pojme až 150 klientů

Královéhradecký se rozhodl podpořit výstavbu nového Centra duševního zdraví (CDZ) v Jičíně, které přinese značné ulehčení pro lokální psychiatrické služby. Nové centrum má za cíl zlepšit dostupnost a kvalitu odborné péče pro přibližně 150 klientů a jejich rodiny, které jsou odkázány na služby v domácím prostředí.

„Jičínské psychiatrické služby jsou na hranici kapacit, což omezuje přístup k nezbytné pomoci," uvádí v tiskové zprávě Martin Červíček (ODS), hejtman Královéhradeckého kraje. CDZ by mělo pomoci zkrátit čekací doby a zefektivnit celý systém péče o duševně nemocné.

Poskytovatelem služeb nového centra bude organizace Péče o duševní zdraví, která rozšíří stávající nabídku o další specialisty, včetně psychiatrů a psychologů. „Tato integrace zdravotních a sociálních služeb přináší komplexní podporu přímo v prostředí klientů," doplňuje ve zprávě Martina Berdychová (Východočeši), náměstkyně hejtmana pro sociální oblast.

Jičín se tak stane čtvrtým městem v regionu s tímto typem zařízení, po Trutnově, Hradci Králové a Náchodě. Další rozvoj je plánován i v Rychnově nad Kněžnou do roku 2030, aby byla zajištěna komplexní síť péče v celém kraji.

Zahájení provozu centra je naplánováno na první čtvrtletí roku 2025, s počátečními náklady ve výši 2,3 milionu korun. Financování bude z části pokryto prostřednictvím dotací od obcí Jičínska a dalších grantů. Celý projekt je klíčovou součástí reformy psychiatrické péče v ČR a přispěje k modernizaci a humanizaci péče o duševně nemocné.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Jičín

Štítky Jičín, duševní zdraví, Česko, Královéhradecký kraj, okres Jičín, Martin Červíček, ODS, Martina Berdychová, Východočeši, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jičíně vznikne nové Centrum duševního zdraví. Pojme až 150 klientů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.