Počasí dnes29 °C, zítra30 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Projekt na opravu jedné z budov Domova U Biřičky vyjde hradecký kraj na 9,5 milionu

Královéhradecký kraj plánuje opravu jedné ze dvou budov pobytového zařízení pro seniory Domova U Biřičky v Hradci Králové za odhadovaných 200 milionů korun. Zakázku na projektovou dokumentaci na rekonstrukci a zateplení ubytovacích oddělení a dalších prostor v objektu Ypsilonka získala pražská společnost Energy Benefit Centre. Kraj za pořízení projektové dokumentace zaplatí 9,5 milionu korun bez DPH. Firma vzešla z výběrové řízení.

Domov U Biřičky tvoří dvě propojené budovy, a to Ypsilonka a Křížová, jejichž názvy jsou odvozeny od půdorysu ve tvaru písmen, jsou obklopeny parkem. Je to největší pobytové zařízení v síti sociálních služeb Královéhradeckého kraje, domov funguje od roku 1965.

"Dokumentace by měla zahrnovat rekonstrukci budovy Ypsilonka od prvního podzemního podlaží až po páté nadzemní podlaží, a to zejména ubytovacích oddělení, dále také snížení energetické náročnosti budovy a zpracování výsledné dokumentace pro provedení stavby," řekla mluvčí hejtmanství Martina Svatoňová.

Podmínkou kraje na projekční řešení je rozdělení stavebních prací do sedmi etap s možností dílčí kolaudace po každé etapě. Projekt by měl být hotov do konce roku 2025. Podle hejtmanství nelze zatím odhadovat, na kolik přesně rekonstrukce budovy Ypsilonka vyjde ani kdy by stavební práce mohly začít.

Stavební práce budou například zahrnovat kompletní výměnu dveří, výměnu podlahových krytin, radiátorů za úspornější, opravu vnitřních omítek a výmalbu, rekonstrukci vnitřního a venkovního schodiště, úpravu elektroinstalace, výměnu rozvodů, rekonstrukci stoupaček či kuchyněk pro přípravu jídla klientů.

Královéhradecký kraj plánuje v Domově U Biřičky také celkovou rekonstrukci jídelny a kuchyně. Projektová dokumentace na tuto akci kraj vyšla na 4,8 milionu korun bez DPH. Na samotnou rekonstrukci kraj předpokládá výdaje ve výši 80 milionů korun, stavební práce by mohly začít v polovině roku 2026. Záměrem kraje je v domově pro seniory zjednodušit, urychlit a zkvalitnit přípravu jídel.

Domov má celkovou kapacitu 320 lůžek a nabízí ubytování v jednolůžkových, dvoulůžkových a vícelůžkových pokojích, většinou s balkonem. Služby domova, tedy zejména služby ubytovací, stravovací a činnosti sociální péče zajišťují zaměstnanci řady profesí, pracuje tam asi 240 zaměstnanců.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Domov u Biřičky

Štítky ČR, správa, stavby, sociální, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt na opravu jedné z budov Domova U Biřičky vyjde hradecký kraj na 9,5 milionu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.