Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Kraj zahájil stavbu nového domova ve Vrchlabí. Ubytování v něm najde dalších 34 klientů

Ve Vrchlabí začala výstavba nového domova se zvláštním režimem. Investice do tohoto zařízení činí 232,7 milionu korun a poskytne 34 lůžek pro pacienty s psychiatrickým onemocněním. Projekt získal příslib státní dotace ve výši 80 milionů korun a dokončení se očekává příští rok.

Hejtman Martin Červíček (ODS) v tiskové zprávě zdůraznil, že v kraji chybí specializované zařízení pro osoby se závažnými psychiatrickými problémy. „Poptávka po těchto lůžkách je vysoká a naším cílem je zajistit potřebnou péči. Úspěšně jsme vyjednali kofinancování od státu, což potvrzuje, že spolupráce veřejných rozpočtů je efektivní cestou k rozvoji sociálních služeb," uvedl.

Nový, bezbariérový objekt bude umístěn vedle stávajícího domova pro seniory a zajistí péči 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. „Domov pro seniory Vrchlabí již provozuje zařízení pro seniory s demencí. Tímto projektem zvýšíme kvalitu péče pro klienty s psychiatrickými onemocněními od věku 55 let," doplnila ve zprávě náměstkyně hejtmana Martina Berdychová (Východočeši).

Nová budova bude čtyřpodlažní a rozdělena na dvě oddělení. Jedno bude mít 20 lůžek pro psychiatrii a druhé 14 lůžek pro klienty s demencí. Zastavěná plocha objektu bude přibližně 1,4 tisíce metrů čtverečních. „Před zahájením stavby musela stavební firma KAMI-PROFIT provést demolici pěti objektů, které sloužily jako sklady a garáže," informoval novináře náměstek Pavel Bulíček (Piráti)

Celkové náklady na stavbu dosáhnou 232,7 milionu korun, z toho 80 milionů korun pokryje státní dotace z Národního plánu obnovy. Kraj navíc bude soutěžit o vybavení nového zařízení. Dotační management projektu zajišťuje Centrum investic, rozvoje a inovací (CIRI).

Projekt je součástí dlouhodobé strategie kraje na zvýšení kapacit sociálních služeb. Na Vrchlabsku je potřeba zvýšit kapacitu pobytových služeb pro seniory o minimálně 77 lůžek. V nedalekém Hostinném se rovněž plánuje výstavba domova pro seniory s 56 lůžky za přibližně 100 milionů korun, kde bude investorem město Hostinné s finanční podporou kraje. Stavební práce by měly začít na přelomu roku a dokončení se očekává v roce 2026.

Ohodnoť článek

Foto Královéhradecký kraj

Štítky Vrchlabí, domov, projekt, domov pro seniory, Martin Červíček, ODS, Martina Berdychová, Pavel Bulíček, Česká pirátská strana, Východočeši

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj zahájil stavbu nového domova ve Vrchlabí. Ubytování v něm najde dalších 34 klientů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.