Počasí dnes30 °C, zítra30 °C
Středa 28. srpna 2024  |  Svátek má Augustýn
Bez reklam

V hradeckém kraji chce do krajských voleb 13 subjektů. V roce 2020 jich bylo 12

V krajských volbách v Královéhradeckém kraji chce v září kandidovat 13 politických subjektů. Z toho je osm koalic, tři politické strany a dvě politická hnutí. Možnost podávat kandidátky skončila dnes v 16:00, úřad by je měl zaregistrovat do 2. srpna. ČTK to řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. V minulých volbách v roce 2020 v kraji usilovalo o zvolení do zastupitelstva 12 subjektů, v zastupitelstvu usedlo sedm z nich.

Hnutí ANO do voleb povede starosta Hronova na Náchodsku a krajský zastupitel Petr Koleta (ANO). Lídrem koalice Silní lídři pro kraj složené z ODS, KDU-ČSL a Východočechů bude současný hejtman Martin Červíček (ODS). Jedničkou Pirátů bude první náměstek hejtmana Pavel Bulíček.

V čele Čtyřkoalice Starostové, TOP 09, HDK, LES bude náměstek hejtmana Rudolf Cogan (STAN). Lídrem kandidátky koalice Hlas samospráv, kterou tvoří Sociální demokracie (SOCDEM), Společně pro kraj (SPROK) a Rozvíjíme Hradec, bude bývalý hejtman a nynější starosta Rokytnice v Orlických horách Jiří Štěpán (SOCDEM).

Hnutí SPD bude kandidovat v koalici s Trikolorou, Svobodnými a stranou PRO. Lídrem kandidátky bude místopředseda SPD v Královéhradeckém kraji Rostislav Jireš.

Koalici STAČILO! vytvořily Komunistická strana Čech a Moravy a Česká strana národně sociální. Koalici Pro krajinu vytvořili Zelení, Změna pro Hradec a nezávislí.

Koalici Lepší život pro lidi tvoří strany Lepší život pro lidi a Národní demokracie. Dále kandidátky podaly strana Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska), Demokratická strana zelených - Za práva zvířat, hnutí Jasný Signál Nezávislých a koalice ČSSD.

Kraj vede od posledních voleb koalice čtyř subjektů složená z koalice ODS, STAN a Východočeši, Pirátů, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a Spojenců pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES). V opozici jsou hnutí ANO, koalice ČSSD a Zelených, SPD.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Kaser

Štítky Královéhradecký kraj, koalice, krajské volby, Česko, ANO 2011, ODS, volby, Sociální demokracie, Starostové a nezávislí, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji chce do krajských voleb 13 subjektů. V roce 2020 jich bylo 12  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.