Počasí dnes30 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Žně v hradeckém kraji zbrzdily deště. Sklizeno je zatím jen šest procent ploch

Žně v Královéhradeckém kraji v uplynulém týdnu zbrzdily silné deště, které s různou intenzitou trvaly od středy do neděle. Nejvíc pršelo na obilnářsky významném Hradecku. Zemědělci v kraji do neděle sklidili necelých šest procent ploch s obilím, zatímco loni touto dobou měli sklizeno asi devět procent ploch. Výnosy jsou zatím nižší než loni. Nejdál pokročila sklizeň ozimého ječmene. Vyplývá to z dnešních dat ministerstva zemědělství.

Celkový průměrný výnos obilnin z šesti procent sklizených ploch činil 6,44 tuny z hektaru. Loňský výnos z prvních devíti procent sklizených ploch byl téměř 7,5 tuny z hektaru.

Z ozimého ječmene, který zemědělci v kraji zaseli na 6647 hektarech, do neděle sklidili 42 procent ploch. Hektarový výnos u ozimého ječmene zatím činí 5,87 tuny z hektaru. U ozimé pšenice, která je s plochou přes 53.000 hektarů hlavní obilninou, zatím zemědělci sklidili tři procenta ploch s průměrným výnosem 7,37 tuny z hektaru. Prvních 100 hektarů je sklizeno u jarního ječmene.

Řepky zemědělci v kraji zatím sklidili z 27.751 hektarů 9,3 procenta ploch s průměrným výnosem tři tuny z hektaru. Loni za celou sklizeň jim řepka dala výnos 3,46 tuny z hektaru.

Sklizeň obilovin v Královéhradeckém kraji by letos podle odhadu ČSÚ k 10. červnu měla meziročně klesnout o devět procent na 453.754 tun. Důvodem je pokles průměrného hektarového výnosu a snížení ploch osetých obilovinami. Během léta statistici údaje o sklizni ještě několikrát zpřesní.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Barescar90 | Pixabay

Štítky Královéhradecký kraj, ječmen, obilniny, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žně v hradeckém kraji zbrzdily deště. Sklizeno je zatím jen šest procent ploch  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.