Počasí dnes32 °C, zítra27 °C
Sobota 24. srpna 2024  |  Svátek má Bartoloměj
Bez reklam

Příčinou zaplavení dálniční křižovatky D11 u Hradce Králové bylo bláto v kanalizaci

Příčinou nedávného opakovaného zaplavení části kruhového objezdu na křížení dálnice D11 a silnice I/35 v Plotištích u Hradce Králové bylo zúžení profilu kanalizace splaveným blátem při mimořádně silných deštích. Po vyčištění kanalizace by již mělo být odvodnění rondelu v pořádku. křižovatky a jejího odvodnění je podle ŘSD v pořádku.

Voda část objezdu, nad nímž vede dálnice D11, zaplavila při lijácích ze středy na čtvrtek a z pátku na sobotu. Uzavřen byl sjezd z D11 ve směru od Jaroměře a kruhovým objezdem se nedalo projet od Jičína do Hradce Králové.

"Důvodem splavení bláta do kanalizace bylo podle Rýdla to, že stavba je ještě relativně mladá a na náspech a svazích kolem rondelu dosud není dostatečně zakořeněná tráva a křoviny, které by splavení půdy zamezily. Místy se zemina splavila do kanalizace, která pak měla omezenou průtočnost, voda odtékala pomaleji," řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.

Projekt křižovatky a jejího odvodnění podle ŘSD není třeba upravovat. "Zrevidovali jsme celý systém a technické řešení odvodu vody. Je v pořádku. Pokud mu bude věnována odpovídající technická péče a údržba, tak k takovým situacím, pokud ještě někdy dojde, tak naprosto výjimečně," řekl mluvčí.

S dodavatelem stavby bude ŘSD podle něj řešit v rámci reklamace erodované svahy a náspy a jejich opravu a stabilizaci. Uvedl, že dostatečné zakořenění trávy a křovin, aby odolaly lijákům, potrvá několik let.

Mimoúrovňová křižovatka Plotiště, na niž se v budoucnu napojí dálnice D35, patří k největším v ČR. Motoristům slouží od otevření dálnice z Hradce Králové do Jaroměře na konci roku 2021. Zahradnické práce a zemní úpravy na křižovatce pokračovaly i po otevření dálnice.

V noci na čtvrtek na západním okraji Hradce Králové, kde je i křižovatka, podle meteorologů napršelo 73 litrů vody na metr čtvereční. Bylo to nejvíce v republice. V pátek večer lokalitu zasáhly další lijáky, kdy během dvou hodin napršelo přes 40 litrů na metr čtvereční. Deště nejvíce zasáhly hradeckou městskou část Plotiště, v celé západní části města voda vytopila desítky domů.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Rostislav Exner

Štítky ČR, silnice, počasí, D11, Hradecko, bouře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příčinou zaplavení dálniční křižovatky D11 u Hradce Králové bylo bláto v kanalizaci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.