Počasí dnes30 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Archeologové z Hradce Králové uvažují o další námořní výpravě v dlabaném člunu

Experimentální archeologové z Hradce Králové a z Archeoparku Všestary uvažují o další námořní výpravě v dlabaném člunu. Expedice Monoxylon V by se mohla odehrát v létě roku 2026 a navázala by na předchozí čtyři výpravy z let 1995 až 2023. Plavit by se měla v Egejském moři ze západu na východ, tedy opačně než v roce 2023.

O víkendu archeologové ve Všestarech představili komiks, který mapuje loňskou plavbu. Expedice mají přispět k poznání o šíření raných zemědělských kultur ve Středomoří.

K plavbě by archeologové opět využili člun, který vyrobili z kmene přes 300 let starého dubu pro expedici Monoxylon IV. Na délku má 11,5 metru a široký je až 120 centimetrů. Pojme 20 pádlařů a kormidelníka. Předlohou plavidla je 8000 let staré neolitické plavidlo s plochým dnem objevené v roce 1994 v jezeře Bracciano u Říma.

"Člun stále vysychá, takže je lehčí a jeho (plavební) vlastnosti by měly být lepší. Zejména se dá čekat zvýšení rychlosti, což je kýžená vlastnost plavidla," řekl organizátor expedic archeolog Radomír Tichý. Nevyloučil také částečné úpravy člunu, který mohou lidé vidět ve všestarském archeoparku.

Z minulých výprav archeologové získali množství dat a měření, která se snaží využít pro počítačové modelování námořních plaveb. Podle Tichého se ale ukazuje, že měření na moři by bylo třeba udělat více. "To je i důvod pro to, aby člun na moře opět vyplul, abychom mohli srovnat skutečný výkon plavidla s počítačovým modelem. Archeologický experiment nikdy nebude zbytečný," uvedl Tichý. V Egejském moři se podle něj navíc rychle mění počasí, je proměnlivé pro plavbu a překonávání přírodních překážek.

Zatímco 500 kilometrů dlouhá plavba v roce 2023 se odehrála po ostrovech v Egejském moři z východu na západ, expedice Monoxylon V by mohla plout opačně. "Žádné šíření kultury neprobíhá jen v jednom směru. Důležitý je návrat do mateřské oblasti, kde se znovu načerpá síla původní kultury a ta je v kontaktu s novými osadníky. I směr zpátky je důležitý," uvedl Tichý.

V současnosti Tichý chystá publikování závěrů expedice Monoxylon IV v odborných zahraničních časopisech. Cílem dnes představeného komiksu o 96 stranách je srozumitelně představit výsledky expedice nejširší veřejnosti. Expedice Monoxylon IV trvala 17 dní na přelomu loňského června a července. Začala na řeckém ostrově Samos u pobřeží Turecka, vedla přes ostrovy do Argolského zálivu na Peloponésu.

Výpravy Monoxylon III a II byly ve stejném člunu o délce devět metrů z dubu. Expedice Monoxylon III v roce 2019 zdolala 400 kilometrů z řecké pevniny na ostrov Kréta. Trasa Monoxylonu II v roce 1998 vedla západním Středomořím a téměř výhradně se držela pobřeží, urazila 800 kilometrů. První expedice v roce 1995 přepádlovala 300 kilometrů přes ostrovy napříč Egejským mořem na člunu z topolu o délce šest metrů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archeopark Všestary

Štítky Všestary, archeopark, člun, expedice, archeologové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové z Hradce Králové uvažují o další námořní výpravě v dlabaném člunu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.