Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Pátek 2. srpna 2024  |  Svátek má Gustav
Bez reklam

Chvilka nepozornosti a jste bez telefonu. Letní prázdniny jsou období zábavy a také zlodějů

Léto je doba odpočinku, cestování a zábavy u vody. Lidé ovšem často zapomínají, že věci nechané jen tak na dece nemusí být vždy v bezpečí. V období letních prázdnin dochází u vodních ploch k častějším krádežím cenností. Lidé se domnívají, že když tašku se svými věcmi schovají pod oblečení či pod deku, v místě, kde je větší počet lidí, tak že se nemůže nic stát. To ovšem není pravda. Vytrénovaným zlodějům totiž nic neunikne.

Jak zabezpečit dům před dovolenou? Nedávejte zlodějům zbytečné informace

S příchodem letních měsíců a s plánováním dovolených je důležité nezapomínat na zabezpečení domovů. V době, kdy majitelé užívají volno, jsou zloději a nenechavci také aktivní. Často cílí na domy a byty, které působí opuštěně.

Mezi nejčastější doporučení, jak se vyhnout okradení patří známá klasika: nenechávejte věci volně na dece. Ačkoli se tato rada zdá samozřejmá, patří mezi ty nejméně dodržované, a to především u mladších generací. „Jdu si jen rychle zaplavat, hned budu zpátky.“ I chvíle stačí na to, aby vám náhodný kolemjdoucí ukradl položený telefon na dece. Další radou je nemít u sebe větší finanční obnos a cennosti. Méně bolí, když vám zmizí dvě stě korun než dva tisíce korun.

Pokud s sebou musíte mít větší obnos mezi nejčastější triky, jak věci ochránit je schovat je do uzavíratelného sáčku a zahrabat je do písku u deky. Nezapomeňte si ovšem místo nějak nenápadně označit, třeba botou či opalovacím krémem. Tento trik může ovšem zloděje také přilákat. Snažte se být proto, co nejvíce nenápadní.

Vždy, když se na deku vrátíte, zkontrolujte si, že Vám nic nechybí. Není nic jednoduššího než poprosit někoho okolo Vás, jestli by Vám nemohl „deku“ pohlídat, zatímco budete pryč. S tímto bodem souvisí rada nelehat si na odlehlá místa, kde na Vás nikdo nedohlédne. U některých pláží jsou uzavíratelné skříňky se zámkem, kam si věci můžete dát. Vaše cennosti tak budete mít pod kontrolou.

Další samozřejmou radou je všímat si svého okolí. Můžete si všimnout, že někdo Vás nebo vaše věci až podezřele pozoruje. V takovouto chvíli se nepokoušejte vyvolat konflikt, ale situaci řešte s vedením pláže či posléze policií. Pokud k pláži dojedete autem, nenechávejte cenné věci na sedačkách. Mohlo by se totiž stát, že po dni stráveném u vody se vrátíte k vykradenému autu.

Policie doporučuje: 

  • nenechávejte cennosti na dece bez dozoru
  • nenoste u sebe větší finanční obnos
  • kontrolujte si své věci
  • nelehejte si na odlehlá místa
  • pokud je za možnost, využijte uzavíratelné skříňky
  • všímejte si svého okolí
  • nenechávejte cenné věci na sedačkách v autě

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jade0626 | Pixabay | Zdroj Policie ČR, MP Hradec Králové

Štítky deka, letní prázdniny, zábava, rada, pláž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chvilka nepozornosti a jste bez telefonu. Letní prázdniny jsou období zábavy a také zlodějů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.