Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

V Safari Parku Dvůr Králové se narodilo mládě vzácného hrošíka liberijského

V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku se narodilo mládě vzácného hrošíka liberijského. Jde o čtvrté mládě narozené po téměř patnáctiletém přerušení odchovů. Předchozí hrošíci se v zoo v nové éře odchovů narodili v říjnu 2020, v únoru 2021 a v prosinci 2023. Dvorská zoo patří kraji a zaměřuje se na Afriku.

Malá samice hrošíka je potomkem samce Wamburuhtuha a samice Tanquey. Od narození na konci května jí chovatelé nechali čas na zesílení. V minulých dnech začala chodit do venkovního výběhu s bazénem. V safari parku žije ještě další chovná samice jménem Malaya a její už odstavený potomek, malý samec.

Patnáctiletá pauza mezi odchovy byla dána tím, že evropský chov stagnoval a bylo složité vytvořit vhodné chovné páry. Problém byl zejména v nedostatku chovných samců.

Chov hrošíků je podle zoologů složitý. Zvířata jsou vzájemně nesnášenlivá, a kdyby je zoologové spojili v nevhodnou dobu, mohla by se napadat a vážně zranit. Ošetřovatelé proto musejí své svěřence dokonale znát a odpozorovat říji samice, během které je jen pár dnů ochotná samce snést.

Dvůr Králové chová hrošíky od roku 1972, dosud zoo odchovala 22 mláďat. První mládě, Viktora, se povedlo odchovat v roce 1978.

Hrošík liberijský patří mezi nepřežvýkavé sudokopytníky. Od hrocha se liší částečně stavbou těla a především způsobem života. Voda totiž není pro hrošíky hlavním živlem. Přes den se toulají pralesem a hledají potravu. Dospělá zvířata váží kolem 250 kilogramů, mláďata mají při narození asi šest kilogramů. Stavy hrošíků v západní Africe stále klesají především kvůli úbytku přirozeného prostředí. Druh je proto vedený jako ohrožený.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, příroda, zoo, hrošíci, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Safari Parku Dvůr Králové se narodilo mládě vzácného hrošíka liberijského  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.