Počasí dnes10 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Nextbike v Hradci Králové pokračuje v nabídce dotovaných sdílených kol

Společnost nextbike Czech Republic dnes v Hradci Králové zahájila další kontrakt na provozování sdílených kol s dotací od města. Předchozí smlouva společnosti skončila v pátek, novou má firma na 43 měsíců s dotací zhruba tři miliony korun ročně. Kromě mechanických jízdních kol budou nově v nabídce také elektrokola, uvedla radnice. Do výběrového řízení vypsaného radnicí letos v květnu se firma nextbike přihlásila jako jediná.

Nextbike bude ve městě nabízet ke sdílení nejméně 250 kol, z toho bude 220 klasických a 30 na elektrický pohon. U klasických kol bude nadále prvních 15 minut jízdy díky dotaci od města zdarma. U elektrokola zájemce za každou minutu jízdy zaplatí dvě koruny, bez dotace by byla částka o několik korun za minutu vyšší.

Do půl roku by mělo jako novinka začít fungovat propojení systému sdílených kol s městskou hromadnou dopravou. Klient dopravního podniku s koupenou nejméně tříměsíční předplatnou jízdenkou získá výpůjčku klasického kola zdarma až na 30 minut.

Dosud nextbike v Hradci Králové nabízel také 250 kol, ale všechna byla klasická. Službu ve městě poskytuje od 1. července 2022. Město dosud podporovalo provoz sdílených kol částkou přibližně 200.000 korun měsíčně. Její výše se odvíjela od počtu vypůjčených kol. Na provoz sdílených kol město letos získalo dotaci 500.000 korun od Královéhradeckého kraje.

Nejvíce sdílená kola v Hradci Králové využívají studenti. Nejfrekventovanější trasy jsou v blízkosti vysokoškolských kolejí, obchodního centra Futurum, fakultní nemocnice a u hlavního vlakového nádraží. Nejvíce výpůjček za poslední rok bylo v říjnu, a to zhruba 19.000, nejmenších 5500 bylo letos v lednu.

V Královéhradeckém kraji mají dotovaná sdílená kola lidé k dispozici ještě ve Dvoře Králové nad Labem, ve Vrchlabí, na Rychnovsku, v Hořicích na Jičínsku, v Jičíně a v Trutnově. Všude je prvních 15 minut jízdy zdarma.

Službu dotacemi podporují radnice, Královéhradecký kraj a nadační fond automobilky Škoda Auto, která má ve Vrchlabí závod na výrobu převodovek a v Kvasinách na Rychnovsku závod na výrobu aut. Všude kola provozuje firma nextbike Czech Republic.

Ohodnoť článek

Foto MMHK

Štítky Hradec Králové, Česko, Královéhradecký kraj, dotace, okres Rychnov nad Kněžnou, Vrchlabí, radnice, okres Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nextbike v Hradci Králové pokračuje v nabídce dotovaných sdílených kol  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.