Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Prachovské skály mají dvě kompostovací toalety. Nepotřebují vodu ani elektřinu

V Prachovských skalách dnes otevřeli dvě kompostovací veřejné toalety. Záchody, které jsou bez zápachu a závislosti na chemii, elektřině a vodě, by měly pomoci udržovat pořádek a hygienu v turisty velmi navštěvovaných Prachovských skalách. Loni byly Prachovské skály s více než 152 tisící turisty čtvrtým nejnavštěvovanějším turistickým cílem v Královéhradeckém kraji. Po dvorské zoo, adršpašských skalách a lanovce na Sněžku.

"Jde o pilotní projekt prvních veřejných kompostovacích toalet v Královéhradeckém kraji. Cílem je snížit množství vlhčených ubrousků a exkrementů v přírodě. Jde o ověřenou technologii, která se ve Finsku používá desítky let," řekla Petra Bednářová z Královéhradecké krajské centrály cestovního ruchu, která pořízení záchodů zorganizovala a z peněz od kraje zaplatila. Jeden záchod přišel asi na 150 tisíc korun.

Toalety nepotřebují napojení na inženýrské sítě a nepodléhají stavebnímu povolení. Exkrementy padají do nádoby o objemu 330 litrů, kde dochází k jejich redukci. Moč je jímána do kanystru. Vybavení toalety tvoří dezinfekce, toaletní papír a suché piliny na zasypávání stolice. "Vyvážení nádoby je podle potřeby. Předpokládáme, že v Prachovských skalách to bude jednou za sezonu," řekla Bednářová.

První toaleta je zhruba 300 metrů od parkoviště na Prachově v místě zvaném Pod Brankou. Druhá je na rozcestí U Buku.

Aby toalety co nejvíce splynuly s Prachovskými skalami, je kompostovací zařízení od firmy Ekozáchody.cz umístěné do dřevěné boudy. Na jejím návrhu a výrobě se podílela Střední průmyslová škola stavební v Hradci Králové.

S umístěním toalet souhlasila rodina Schliků, která Prachovské skály vlastní. Protože jsou Prachovské skály zvláště chráněným územím, musela umístění toalet schválit Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, uvedla Bednářová.

Královéhradecká krajská centrála cestovního ruchu věří, že kompostovací toalety budou v regionu přibývat. "Dají se umístit jak na turistické cesty, cyklostezky, k parkovištím. Například Sdružení Český ráj čeká, jak se toalety osvědčí v Prachovských skalách. Mohly by být na Hrubé Skále," uvedla Bednářová.

Znečišťování přírody exkrementy řeší i správci Krkonošského národního parku. K zavedení kompostovacích toalet na velkém území parku jsou však skeptičtí. "Tento problém si uvědomujeme. Zatím se však neobjevilo jednoduché trvale udržitelné řešení po stránce personální, technologické a ekonomické," řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adam Kreisl

Štítky ČR, rekreace, turistika, Prachovské skály

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prachovské skály mají dvě kompostovací toalety. Nepotřebují vodu ani elektřinu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.