Počasí dnes14 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Hradec Králové zachová daně z nemovitostí k bydlení

Město Hradec Králové zachová daně z nemovitostí k bydlení na nynější úrovni. Zastupitelé města proto dnes v místní vyhlášce k dani z nemovitostí schválili snížení některých místních koeficientů pro výpočet daní. Pokud by tak neučinili, od roku 2025 by lidé platili ze staveb k bydlení výrazně vyšší daně, protože stát zvýší koeficient daný velikostí obce na více než dvojnásobek.

"Chceme garantovat lidem, že jim již další nárůsty nevzniknou," řekl náměstek primátorky Miroslav Hloušek (ODS). Letos se daně z nemovitostí podle přijatého vládního konsolidačního balíčku zvýšily v průměru o 1,8 násobek. Pokud by radnice nesnížila místní koeficienty, od roku 2025 by daně vlastníkům staveb k bydlení dál vzrostly.

Daň z nemovitostí je příjmem obcí. Letos by měl Hradec Králové z daně z nemovitostí inkasovat zhruba 338 milionů korun po loňských 186 milionech korun. Po dnes schválené úpravě koeficientů by měl výnos daně z nemovitostí pro městskou pokladnu v roce 2025 činit asi 335 milionů korun.

U staveb určených k bydlení se státem daný koeficient v Hradci Králové v roce 2025 zvýší v lokalitách centra z hodnoty dva na 4,5 a v okrajových částech z hodnoty 1,6 na 3,5. Dosavadní místní koeficient daný městem je u obou případů na hodnotě tři a nově bude na hodnotě 1,3. U stavebních pozemků se daň proti letošnímu roku měnit nebude, u staveb pro rekreaci a k podnikání a u garáží také výše daně zůstane.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdeněk Puš

Štítky ČR, správa, daně, reality, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové zachová daně z nemovitostí k bydlení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.