Počasí dnes14 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Do Hradce Králové zavítá 30. ročník festivalu Jazz Goes to Town. Představí desítky umělců

Už 30tým rokem festival Jazz Goes to Town přináší do Hradce Králové jedinečný mix jazzové hudby z celého světa. Letos oslaví výročí s působivou sestavou umělců a několika premiérovými vystoupeními. Organizátoři zveřejňují první body programu.

Od svého založení v roce 1995 si festival Jazz Goes to Town vybudoval pověst jednoho z nejodvážnějších hudebních festivalů v České republice. Letošní ročník, který se uskuteční od 8. do 12. října, slibuje opět něco pro každého milovníka jazzu. Místostarosta Michal Wróblewski vzpomíná na počátky: „První ročník byl pro mnohé šokem, ale právě takové události formují naši kulturu.“

Tento rok festival hostí více než padesát umělců ze třinácti zemí, včetně hudebníků, kteří se českému publiku představí poprvé. Vrcholným zážitkem bude sobotní dvojkoncert, kde se představí Amirtha Kidambi's Elder Ones a trio Peter Evans, Petter Eldh & Jim Black v projektu EXTRA, který slibuje výbušnou směs jazzu a indické hudby.

Program doplní řada zahraničních i domácích projektů. Významným momentem bude i návrat slovinské improvizátorky Kaji Draksler, která se představí nejen sólově, ale i v duu se svým partnerem Szymonem Gąsiorkem. Zajímavostí bude i duový dvojkoncert Maniucha & Ksawery a Maja S. K. Ratkje & Stian Westerhus, který nabídne unikátní spojení jazzové improvizace a tradičních písní.

Nejen mladší generace se může těšit na projekty jako Horse Orchestra a Philipp Gropper's PHILM, které propojují různé hudební styly od New Orleans po moderní jazz. Domácí scénu reprezentují projekty Dorůžka-Fischmann-Novák s rozšířenou dechovou sekcí, sextet TONGU a František Uhlíř Team.

Festival slibuje nejen hudební zážitky, ale i hlubší porozumění a obohacení pro návštěvníky. „Hudba na festivalu Jazz Goes to Town je mostem mezi různými kulturami a přístupy k umění,“ uzavírá Wróblewski.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jazz Goes to Town

Štítky festival, Jazz Goes to Town, Hradec Králové, projekt, jazz, Česko, Michał Wróblewski

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Hradce Králové zavítá 30. ročník festivalu Jazz Goes to Town. Představí desítky umělců  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.